EL DRAMA DE LA IMMIGRACIÓ

Espanya demana a Itàlia que «no eludeixi la seva responsabilitat» i aculli els migrants de l'Open Arms

Comunitat Valenciana, Extremadura i el País Basc s'ofereixen per rebre els rescatats

El barco de l'oenagé espanyola espera poder desembarcar en un port segur davant les costes de Lampedusa

zentauroepp49340814 proactiva open arms imagenes del interior con las 121 person190805205657

zentauroepp49340814 proactiva open arms imagenes del interior con las 121 person190805205657 / FRANCISCO GENTICO

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández / Efe

El ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, ha instat aquest dillunsItàlia a acollir els 121 migrants rescatats per l’oenagé Proactiva Open Arms dijous i divendres en aigües del Mediterrani. Tot i que sense citar el país transalpí, Ábalos va recordar que el dret internacional exigeix“portar al primer port segur”les persones rescatades al mar. Actualment, la nau es troba en aigües internacionals davant de l’illa italiana de Lampedusa, però el Govern de Roma manté els ports tancats a les oenagés. 

El dirigent socialista va destacar que Espanya “està fent moltíssimes tasques de salvament des de l’àmbit públic”, i que aquest país “no pot ser l’únic que està fent deures de salvament”. “Constituir la imatge que només Espanya sigui port segur seria dramàtic per a la immigració”, va afegir, abans de demanar “que altres països no eludeixin la seva responsabilitat davant d’aquests salvaments d’iniciativa privada” (en al·lusió als de l’Open Arms). Segons l’opinió del ministre de Foment, “la política de drets humans i migratòria ha de ser de tota la Comissió Europea”.

Ábalos ha fet aquestes declaracions després de mantenir una reunió a València amb el president de la Generalitat i secretari general del PSPV, Ximo Puig, i la vicepresidenta i dirigent de Compromís, Mónica Oltra. L’alcalde de la ciutat, Joan Ribó, del mateix partit que Oltra, va oferir el port de la capital perquè hi atraqui l’Open Arms. També van mostrar la seva disposició a acollir els migrants les comunitats d’Extremadura i el País Basc.

Situació en calma

Mentrestant, les 121 persones rescatades esperen amb calma i tranquils a bord del barco. Segons va explicar una portaveu d’Open Arms a l’agència Efe, la situació és “estable” i “tot està més o menys controlat, tot i que és un fràgil equilibri”. Tots els migrants estan “ben atesos”, no tenen problemes de salut rellevants i a bord encara hi ha menjar i atenció mèdica per si fos necessària.

Notícies relacionades

El barco va rescatar aquests migrants en dues operacions diferents quan les pasteres en què viatjaven es trobaven en perill.  El primer rescat va ser dijous passat, quan es van salvar 55 immigrants, entre ells dos nadons bessons i una dona embarassada, just quan la seva embarcació estava “a punt de naufragar” i hi entrava aigua, segons ha explicat el fundador de l’oenagé, Óscar Camps.

El segon va ser en plena nit i van ser socorregudes i acollides a bord 69 persones, entre aquestes dos nens i dues dones embarassades i “una de nou mesos amb contraccions”, i molts amb “signes inequívocs de la violència soferta a Líbia”, d’on van salpar.