L'atacant d'El Paso va denunciar una «invasió hispana»

La policia tracta l'atemptat contra un centre comercial d'El Paso com un crim racista

zentauroepp49323747 tirador texas190804125448

zentauroepp49323747 tirador texas190804125448 / COURTESY OF KTSM 9

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Tot apunta que l’atac en un centre comercial Walmart de El Paso a Texas és un crim racista. L’assassí ha sigut identificat com Patrick Crusius, un jove de 21 anys a qui se li atribueix un manifest de quatre pàgines penjat en una pàgina d’internet anomenada 8chan –canal de propaganda dels extremistes– en què denuncia la “invasió hispana” de Texas i lloa el supremacista blanc que va matar 51 persones a dues mesquites de ChristschurchChristschurch (Nova Zelanda) al maig. “Un jove racista i ple d’odi”, segons ha descrit Crusius la policia de Texas. Segons alguns mitjans, el presumpte autor de la matança va confessar a la policia que volia matar “tants mexicans com pogués”.

El manifest va ser publicat a internet per un usuari anònim 19 minuts abans de la primera trucada que va alertar les autoritats sobre el tiroteig d’El Paso.  El text parlad’“una invasió hispana de Texas” i i del ‘Great Replacement’ una teoria supremacista blanca segons la qual les persones d’ascendència europea estan sent reemplaçades als Estats Units.  “Els Estats Units s’estan podrint per dins i els mitjans pacífics per aturar-ho semblen gairebé impossibles. La veritat incòmoda és que els nostres líders, tant demòcrates com republicans, ens han estat fallant durant dècades”, es llegeix en el text que porta per títol ‘The inconvenient Truth’ (“La veritat incòmoda”).

Crusius va viatjar amb cotxe des de Dallas a El Paso, ciutat de 700.000 habitants i que fa frontera amb Mèxic. Aproximadament el 80% de la seva població és d’origen hispà. També és un dels punts d’entrada als Estats Units de les caravanes d’immigrants procedents dels països d’Amèrica Central. Els mitjans nord-americans han donat detalls del detingut, un jove “solitari i molt distant” que sempre seia sol a l’autobús que el portava a l’escola, segons han explicat veïns de Crusius. “No interactuava gaire amb ningú” i era una persona “irritable i amb mal geni”. 

Blancs europeus

L’usuari anònim que va publicar el manifest atribuït a Crusius va fer el mateix amb un altre text amb el nom d’arxiu ‘P.Crusius’ que no se sap què contenia perquè va ser esborrat. Segons el diari ‘Los Angeles Times’, després de l’atemptat la policia va tancar un compte de Twitter que també pertanyia a Crusius, en què s’elogiava el president Donald Trump i la seva intenció de construir un mur a la frontera de Mèxic.

En el text penjat a internet, l’autor adverteix que el seu rebuig als immigrants li ve de lluny, abans que Trump arribés a la Casa Blanca. “La meva ideologia no ha canviat en diversos anys”, es llegeix. “Les meves opinions [...] són anteriors a Trump i la seva campanya per a president. Poso això aquí perquè algunes persones culparan el president. No és el cas. Sé que de tota manera els mitjans probablement m’anomenaran supremacista blanc i culparan la retòrica de Trump. Els mitjans són infames per les notícies falses. És probable que la seva reacció a aquest atac simplement ho confirmi”.

Notícies relacionades

El manifest també fa referència als blancs europeus. “Els nostres camarades europeus no tenen els drets d’armes necessaris per repel·lir els milions d’invasors. No tenen més remei que seure i veure cremar els seus països”. En el text, l’autor no s’oblida dels “pares fundadors” dels EUA que afirma que “li han dotat dels drets necessaris per salvar el nostre país de la destrucció”.

-