lluita contra el terrorisme

El fill d'Ussama bin Laden i líder clau d'Al-Qaida ha mort, segons l'NBC

La cadena nord-americana cita fonts del Govern de Washington que no han donat detalls sobre com i on ha perdut la vida Hamza bin Laden

zentauroepp47178023 usa01 washington dc  estados unidos  01 03 2019   captura de190731205644

zentauroepp47178023 usa01 washington dc estados unidos 01 03 2019 captura de190731205644 / CIA

2
Es llegeix en minuts
Efe

Els serveis d’intel·ligència dels Estats Units han rebut informes que indiquen que Hamza bin Laden, fill d’Ussama bin Laden i considerat un dels actuals líders del grup terrorista Al-Qaida, ha mort, va informar aquest dimecres la cadena de televisió NBC i ‘The New York Times’. D’acord amb la cadena, tres fonts del Govern nord-americà, que van demanar no ser identificades, han confirmat la mort de Hamza bin Laden, si bé, de moment, com i on va perdre la vida continua sense saber-se.

El diari novaiorquès va afirmar que Hamza “va ser assassinat en els últims dos anys, durant l’Administració Trump, però ha sigut necessari temps per confirmar la seva mort”. Preguntat avui pel cas, Trump s’ha limitat a dir: “No vull dir res sobre això”. El Govern ha dit que en el transcurs de les pròximes hores donarà més informació.

Es desconeix també si els EUA, que havien ofert una recompensa d’un milió de dòlars per qualsevol informació que conduís a la seva localització, han exercit algun paper en la mort del fill d’Ussama bin Laden. Malgrat que es desconeixia el parador de Hamza bin Laden, de 30 anys, les autoritats nord-americanes sospitaven que podia trobar-se en algun lloc de la frontera entre l’Afganistan i el Pakistan, possiblement esperant una oportunitat per creuar cap a l’Iran.

Al principi, era Saad bin Laden que estava cridat a rellevar el seu pare al capdavant de l’organització terrorista, però la seva mort al Pakistan durant un atac amb drons va obligar aquest a nomenar com el seu nou hereu Hamza, deu anys més jove que el primogènit del terrorista saudita mort el 2009.

Estat a l’ombra

El secretari adjunt per a la Seguretat Diplomàtica dels EUA, Michael Evanoff, va explicar el febrer passat, durant una roda de premsa, que Ussama bin Laden, mort el maig del 2011, va passar anys preparant Hamza per assumir el lideratge de l’organització gihadista, que exerceix en l’actualitat l’egipci Ayman al-Zawahiri.

Notícies relacionades

El funcionari va sustentar aquesta afirmació en una sèrie de cartes que van ser trobades en el complex pakistanès d’Abbottabad, on Ussama bin Laden va perdre la vida en una operació de les forces especials dels EUA.

Malgrat que en els últims anys Al-Qaida ha estat a l’ombra del grup terrorista Estat Islàmic (EI), Washington considera que el grup extremista manté la capacitat i la intenció de continuar la seva lluita contra els EUA i els seus aliats, per la qual cosa considerava prioritària la captura de Hamza bin Laden.

Temes:

Estats Units