COORDINACIÓ DE LA COMISSIÓ EUROPEA

Acord per al desembarcament dels migrants rescatats per guardacostes italians

Cinc països i l'Església catòlica italiana es faran càrrec de les més de 100 persones que estaven bloquejades en un port de Sicília

zentauroepp48874370 migrants rest after being rescued at sea by the open arms ai190731133035

zentauroepp48874370 migrants rest after being rescued at sea by the open arms ai190731133035 / Olmo Calvo

2
Es llegeix en minuts
Agencias

El ministre d’Interiord’Itàlia Matteo Salvini, ha anunciat aquest dimecres un principi d’acord amb cinc països europeus i l’Església italiana per repartir elsmés de 100 migrants i refugiats rescatats la setmana passada per la patrullera 'Gregoretti' de la Guàrdia Costanera italianaGregoretti Guàrdia Costanera italiana i que estaven bloquejats al port de Catània, a Sicília.

El Govern italià només havia permès fins ara el desembarcament d’una dona embarassada de vuit mesos, el seu marit i els seus dos fills, així com de 16 menors d’edat d’entre 15 i 17 anys. Salvini havia deixat en l’aire el futur dels 116 migrants restants a l’espera d’un acord que finalment s’ha confirmat avui.

El líder de la Lliga ha anunciat a través de les xarxes socials que cinc països europeus –Alemanya, França, Portugal, Luxemburg i Irlanda– i estructures del’Església catòlica italiana es faran càrrec dels migrants. "¡Feina feta! ¡Missió acomplerta!", ha celebrat Salvini, assenyalat de nou per un possible delicte de segrest de persones.

"No som el camp de refugiats d’Europa", ha conclòs en el seu missatge Salvini, que ha advertit que els ciutadans italians, "que ja tenen els seus problemes", no poden fer-se càrrec de les necessitats d’aquestes persones.

Esforços de coordinació

Des de la Comissió Europea han celebrat que Alemanya, França, Portugal, Luxemburg i Irlanda "s’han compromès a resituar persones a bord del 'Gregoretti'" mentre que "un nombre important de persones rescatades seran rebudes a Itàlia per l’Església". L’Executiu comunitari ha posat de relleu que "aquest resultat ha sigut possible gràcies als intensos esforços de coordinació que ha fet la Comissió".

"Aquest incident, una vegada més, demostra clarament que es necessiten solucions temporals urgentment per garantir que el desembarcament de persones rescatades pugui tenir lloc de forma predictible i sostenible", ha avisat, no obstant, una portaveu de la Comissió.

Notícies relacionades

El Govern italià ha endurit les mesures contra les oenagés que rescaten migrants al Mediterrani, a les quals ha acusat d’afavorir el tràfic de persones. La política de "ports tancats" promoguda per Salvini s’ha traduït en successius bloquejos d’embarcacions, fins i tot ja en port, com en el cas del 'Gregoretti'.

El naufragi d’una embarcació amb més d’un centenar de migrants i refugiats a bord la setmana passada davant les costes de Líbia va posar de manifest de nou la perillositat d’una ruta que Salvini aspira a tancar amb una lluita frontal contra les oenagés. Segons l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM), gairebé 700 persones han mort al Mediterrani des de començament d’any, més de 400 d’elles quan intentaven arribar a les costes italianes.