REACCIÓ

Abbas declara el final de tots els acords amb Israel

El president de l'ANP adopta la decisió després de la demolició de desenes de vivendes palestines per part d'Israel aquesta setmana

zentauroepp49216023 palestinian president mahmoud abbas gestures as he speaks du190727124754

zentauroepp49216023 palestinian president mahmoud abbas gestures as he speaks du190727124754 / MOHAMAD TOROKMAN

3
Es llegeix en minuts
Efe

El president de l’Autoritat Nacional Palestina (ANP), Mahmud Abbas, ha decidit donar per acabats tots els acords amb Israel, inclòs el de seguretat, després de la demolició, aquesta setmana, de vivendes palestines en una zona sota la seva jurisdicció.

“No sucumbirem als dictats i la imposició d’un fet consumat en terreny amb força bruta, específicament a Jerusalem”, va informar l’agència de notícies Wafa sobre les declaracions que va fer dijous a la nit Abbas en una reunió d’emergència. El dirigent palestí va qualificar l’acció israeliana de “neteja ètnica i crim contra la humanitat” i la va considerar la confirmació que Israel no respecta els Acords d’Oslo de 1993.

“Tot el que està fent l’estat d’ocupació [israelià] és il·legal i nul”, va afegir davant d’autoritats palestines a la ciutat cisjordana de Ramallah . Per tant, va afegir, “anunciem la decisió de la direcció [palestina] de no aplicar més els acords firmats amb Israel”.

Precedent

No és la primera vegada que el lideratge palestí aprova el cessament dels acords amb Israel. L’última va ser el mes d’octubre passat, quan el Consell Central de l’Organització per a l’Alliberament de Palestina (OAP) va anunciar el final de la cooperació de seguretat i les seves relacions econòmiques amb Israel, mesures que fins ara no s’han aplicat.

En aquella reunió també es va al·ludir a “la contínua negació d’Israel de complir els acords firmats i les obligacions subsegüents”, amb referència als Acords d’Oslo, que van crear una limitada autonomia palestina per un període de cinc anys que hauria d’haver avançat cap a un pau duradora i un estatus final.

En aquesta ocasió, l’amenaça segueix a la demolició de 10 edificis palestins per part d’Israel a les anomenades zones A i B de Cisjordània, que estan sota control total i parcial palestí segons els Acords d’Oslo.

La zona on es van dur a terme les demolicions, Wadi al Hummus, a més pertany al barri Sud Baher de Jerusalem Est, que no va quedar annexionat per Israel, i els permisos de construcció del qual havien sigut autoritzats per l’Autoritat Nacional Palestina (ANP) a l’estar sota el seu control.

“No coexistirem amb l’ocupació”

Dijous Abbas va insistir que està preparat per arribar a un acord de pau just i durador amb Israel però que això no significa “acceptar l’statu quo o rendir-se a les mesures [de l’ocupació]”.

“No coexistirem amb l’ocupació, no acceptarem l’‘acord del segle’ [que elabora l’Administració nord-americana de Donald Trump]. Palestina i Jerusalem no estan a la venda ni en oferta”, va declarar.

El moviment islamista palestí, Hamas, que controla Gaza, va valorar l’anunci com “un pas en la bona direcció”.

“La decisió ve en paral·lel amb els requeriments del difícil moment que està passant la causa palestina i que corregeix el camí erroni que ha distorsionat sempre la via política palestina”, ha declarat avui en un comunicat.

El Front Popular per a l’Alliberament de Palestina (FPLP) també va valorar en positiu l’anunci però va afegir que “no n’hi ha prou”.

Un mort i desenes de ferits

D’altra banda, un palestí va morir aquest divendres i gairebé 40 van resultar ferits de bala a la Franja de Gaza per trets de l’Exèrcit israelià durant les protestes setmanals que es repeteixen des de fa més d’un any al costat de la línia divisòria.

L’organització de la coneguda com a Gran Marxa del Retorn, que componen totes les faccions palestines liderades pel moviment islamista Hamas, ahir va advertir Israel que continuar disparant els manifestants podria portar a una nova escalada de la tensió.

Notícies relacionades

Des que van començar les protestes fa més d’un any, en què 307 palestins han mort i 17.000 han quedat ferits per foc israelià segons el Ministeri de Sanitat de l’enclavament, que la inestabilitat ha augmentat a la frontera.

Israel considera que Hamas utilitza aquestes protestes per infiltrar militants i cometre atemptats.

Temes:

Palestina Israel