'CAS CAMBRIDGE ANALYTICA'

Els EUA confirmen la multa a Facebook de 5.100 milions de dòlars

La Comissió Federal de Comerç formalitza la sanció per irregularitats en la privacitat de la companyia

Es van recopilar dades de 87 milions de persones de la plataforma sense el seu consentiment i amb finalitats polítiques.

zentauroepp43144219 file photo  facebook ceo mark zuckerberg is seen on stage du190318120144

zentauroepp43144219 file photo facebook ceo mark zuckerberg is seen on stage du190318120144 / Stephen Lam

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern nord-americà ha confirmat la multa de 5.000 milions de dòlars que la Comissió Federal de Comerç (FTC, acrònim en anglès) va imposar el 12 de juliol al gegant tecnològic Facebook per irregularitats en el sistema de privacitat de la companyia, han informat fonts oficials.

La sanció de 5.000 milions a Facebook, avançada llavors per mitjans locals, és la més gran imposada a una companyia "per violar la privacitat dels consumidors. És 200 vegades més gran que qualsevol companyia als EUA i 20 vegades més que qualsevol multa per privacitat imposada a nivell mundial", va anunciar la FTC en un comunicat difós a través de les xarxes socials.

La FTC va informar en un segon tuit que WhatsApp, Instagram & Messenger, companyies que formen part del conglomerat de Facebook, també s’han d’atenir als termes de l’acord amb les autoritats nord-americanes.

Revisió

"Facebook haurà de dur a terme una revisió de les seves polítiques de privacitat de qualsevol producte, servei o pràctica, nou o modificat, abans de ser implementat i documentar totes les seves decisions relacionades amb polítiques de privacitat", va detallar FTC.

El desencadenant de la investigació va ser la informació revelada el març de 2018 segons la qual la consultora britànica Cambridge Analytica va utilitzar una aplicació per recopilar dades de 87 milions d’usuaris de la plataforma sense el seu consentiment i amb finalitats polítiques.

L’empresa es va servir de dades de Facebook per elaborar perfils psicològics de votants que suposadament van vendre a la campanya electoral de l’ara president dels Estats Units, Donald Trump, durant els comicis del 2016, entre d’altres.

Violació

Notícies relacionades

Després de les indagacions pertinents, la Comissió de Borsa i Valors dels Estats Units (SEC, en les seves sigles en anglès) va trobar que l’empresa que dirigeix Mark Zuckerberg no va informar degudament els seus inversors que desenvolupadors i altres persones alienes a la companyia havien obtingut dades dels usuaris sense el seu permís, la qual cosa suposa una violació de les mateixes polítiques de Facebook.

Compartir dades amb tercers sense notificar als internautes constitueix, segons hauria determinat la FTC, una violació de l’acord sobre privacitat que la xarxa social va assolir el 2011 amb l’agència governamental. La mateixa empresa ja havia avançat que esperava una sanció econòmica quan va presentar els seus resultats trimestrals l’abril passat. 

Temes:

Facebook