RELLEU A LONDRES

Dimiteix el ministre d'Economia abans que Johnson assumeixi el càrrec de primer ministre

Els titulars de tres carteres han dimitit per desavinences amb el nou 'premier'

monmartinez49194057 britain s chancellor of the exchequer philip hammond leaves 190724151249

monmartinez49194057 britain s chancellor of the exchequer philip hammond leaves 190724151249 / NIKLAS HALLE N

1
Es llegeix en minuts

El ministre d’Economia del Regne Unit, Philip Hammond, ha presentat la seva dimissió hores abans del nomenament oficial de Boris Johnson com a nou cap del Govern. Hammond es converteix en el tercer ministre que dimiteix en menys de 24 hores per l’elecció de Johnson com a nou 'premier' amb el recolzament del 66% dels afiliats 'tories’ en uns comicis interns en els quals va vèncer el titular d’Exteriors, Jeremy Hunt.

En una carta dirigida a l’encara primera ministra, Theresa May, l’actual 'chancellor' va assenyalar que el seu successor "ha de tenir la llibertat" d’elegir un ministre d’Economia "totalment alineat amb la seva posició política".

Tal com ha manifestat en nombroses ocasions, Hammond no és partidari d’abandonar la Unió Europea sense un acord, un escenari que no descarta Johnson.

El polític conservador va assenyalar en la missiva que, "malgrat la incertesa generada pel 'brexit'", el seu ministeri ha sigut capaç de crear un "notable progrés en la reconstrucció de les finances públiques", així com de preparar l’economia britànica per a "les oportunitats que han d’arribar".

Un degoteig de renúncies

Els ministres de Justícia, David Gauke, i de Cooperació Internacional, Rory Stewart, van presentar ahir sengles renúncies, com va fer també la secretària d’Estat d’Educació, Anne Milton, i el secretari d’Estat britànic per a Europa i les Amèriques, Alan Duncan.

Notícies relacionades

Johnson tindrà aquesta tarda l’audiència de rigor amb la reina Elisabet II, amb qui es formalitzarà el seu nomenament, i després començarà a donar a conèixer els noms dels ministres que integraran el seu Gabinet.

La premsa britànica especula que l’actual ministre de l’Interior, Sajid Javid, podria ser l’elegit per substituir Hammond al comandament d’Economia, mentre que el nom de l’exministra de Cooperació Internacional Priti Patel sona per a Interior.