Efectes de la nova apagada

El tall de llum massiu a Veneçuela provoca pèrdues en un terç dels comerços

Maduro va cridar a resistir la situació i els EUA van anticipar noves mesures contra el Palau de Miraflores

El Parlament va adherir el sistema d'assistència recíproca que li permet demanar ajuda militar al continent

A man uses a cellphone to illuminate a vendor in a bar during a blackout in Caracas  Venezuela July 22  2019  REUTERS Manaure Quintero     TPX IMAGES OF THE DAY

A man uses a cellphone to illuminate a vendor in a bar during a blackout in Caracas Venezuela July 22 2019 REUTERS Manaure Quintero TPX IMAGES OF THE DAY / Manaure Quintero (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

Al voltant d’un terç dels comerços veneçolansno han obert les portes després de la nova apagada massiva que es va registrar la tarda de dilluns passat, es va estendre per bona part del país i encara no s’ha resolt per complet. Mentre el madurisme va cridar a resistir el que va considerar un nou atemptat contra les instal·lacions elèctriques, des de Washington van arribar noves advertències a Nicolás Maduro. "És el moment que els Estats Units i els països del Grup de Lima li ofereixin una sortida en un temps definit. I si no l’agafa, les mesures s’enduriran molt, molt més", va dir l’encarregat de l’Amèrica Llatina a la Casa Blanca, Mauricio Claver-Carone. Segons el funcionari, "aquest termini és immediat [...] i ja ho hem comunicat indirectament [a Maduro], amb persones en qui ell confia".

Maduro i el seu principal aliat, Diosdado Cabello, van rebutjar les amenaces. "Som un poble que ha lluitat durant més de dos segles contra el colonialisme, l’esclavisme, el racisme i tota forma d’agressió imperial. Mai ens doblegarem davant de les agressions. Vencerem totes les dificultats i aconseguirem la prosperitat. ¡El nostre destí és triomfar!", va dir el primer. "Molta consciència i organització popular per no caure en provocacions, units nosaltres vencerem", va assenyalar el president de l’Assemblea Constituent.

Al mig de les declaracions creuades, nou estats veneçolans seguien amb seriosos problemes energètics. A Caracas i altres ciutats els seus habitants van tornar a experimentar les situacions de sotsobre i malestar. El president del gremi de comerciants, Felipe Capozzolo, va calcular que fins a un 40% dels comerços han mantingut les portes tancades. "Un dia més en què no es treballa, anem enrere", va dir. Els establiments més afectats són els que han de complir amb l’anomenada “cadena de fred", com és el cas de la venda de carn i lactis

DE TORNADA AL TIAR

L’agreujament de les penúries quotidianes no li va posar un parèntesi a la disputa política interna. El Congrés, controlat per l’oposició, va aprovar la reincorporació de Veneçuela al Tractat Interamericà d’Assistència Recíproca (TIAR). Aquest instrument va ser aprovat el 1947 a la ciutat de Rio de Janeiro i en el marc de la guerra freda.  Segons el seu article tercer, "un atac armat per part de qualsevol estat contra un estat americà serà considerat com un atac contra tots els estats americans". Per tant, els països que van subscriure el tractat es van comprometre en el seu moment "a ajudar a fer front a l’atac, en exercici del dret immanent de legítima defensa individual o col·lectiva que reconeix l’Article 51 de la Carta de les Nacions Unides". 

Amb el TIAR, els EUA van buscar en el seu moment alinear la regió en el marc de la seva disputa amb la Unió Soviètica. El tractat no va poder ser aplicat durant la guerra de les Malvines, quan va ser reclamat pels militars argentins. El chavisme el va abandonar i ara el sector més dur de l’oposició vol jugar aquesta eventual carta al·legant l’existència de militars cubans i russos. Juan Guaidó, el dirigent parlamentari reconegut per els EUA i 54 Governs més com a "president encarregat", va prendre distàncies d’aquesta hipòtesi i va dir que el TIAR podria utilitzar-se per implementarl’ajuda humanitària

La decisió que va prendre l’Assemblea Nacional es coneix quan prossegueixen sota el patrocini noruec les negociacions per encarrilar el conflicte intern entre representants de Maduro i Guaidó. . Amb mig país sense llum, Guaidó va reiterar que la lluita de l’antimadurisme es produeix en diferents fronts. "Sobre la pressió i mediació internacional, hem reiterat que serem a tots els terrenys que ens permetin una solució a la crisi que vivim", va dir. Durant el seu discurs, va anunciar noves protestes de carrer per al pròxim divendres. 

Notícies relacionades

MOSCOU TÉ CONTACTES AMB L’OPOSICIÓ

Amb o sense llum, cada vegada que puja la tensió política a Veneçuela, Rússia també pren la paraula. El ministre d’Exteriors, Serguei Lavrov, va dir que l’oposició té contactes amb Moscou. "Hem estat parlant activament amb representants de l’escena política de Veneçuela: el Govern, figures de l’oposició, inclosa la gent de Juan Guaidó", que ens està contactant. En aquestes trobades, va assegurar Lavrov, "els expliquem que és inadmissible intentar solucionar els problemes interns provocant una ingerència exterior".