HISTÒRICA MANIFESTACIÓ A SAN JUAN

Protesta massiva a Puerto Rico exigint la renúncia del governador Roselló

Diumenge, el mandatari va anunciar que no buscarà la reelecció però rebutja dimitir

zentauroepp49181729 puerto rico190723114004

zentauroepp49181729 puerto rico190723114004 / MARCO BELLO

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El clamor a Puerto Rico exigint la dimissió del governador Ricardo Rosselló continua creixent deu dies després que es revelés el contingut d’un xat privat del mandatari amb 11 ajudants i col·laboradors ple de missatges homòfobs, sexistes i denigrants cap a l’oposició i les víctimes del’huracà ‘Maria’ (més de 4.600 morts). L’escàndol ha desencadenat una onada d’indignació i ha portat la població a un punt d’ebullició en el seu atipament amb la situació general de l’illa. La repulsa ha cobrat forma aquest dilluns, quan s’ha viscut la manifestació més massiva de la història de l’illa.

El torrent de crits i càntics exigint la renúncia de Rosselló ha paralitzat la capital, San Juan, amb la seva principal artèria de trànsit bloquejada, classes suspeses i bancs i negocis tancats, i ha ofegat el missatge que el jove governador demòcrata, de 40 anys, va enviar diumenge. En un Facebook Live de quatre minuts, va reconèixer haver “comès errors”però va defensar que ja s’ha “disculpat” i va anunciar que no buscarà la reelecció el 2020, que abandonarà el lideratge del Partit Nou Progressista i que acceptarà el procés legal per estudiar l’inici d’un procés d’‘impeachment’ (“residenciamiento” a Puerto Rico). Però es va negar a dimitir.

Una olla a pressió

Són els porto-riquenys els qui lideren les protestes contra Rosselló, des de ciutadans corrents de tota mena d’edat, professió o ideologia política a fins i tot famosos com els cantants Ricky Martin, Bad Bunny o Resident.

Notícies relacionades

I en el seu moviment es conjuga la indignació per l’últim escàndol amb l’atipament amb la situació de l’illa, sotmesa a dècades de corrupció mala gestió políticaespecialment sagnant després que el ‘Maria’ la devastés el 2017. Puerto Rico fa més de 12 anys que està en recessió i sumida en una crisi de deute a què s’ha respost amb retallades en serveis públics i acomiadaments massius i que està sent gestionada per una junta imposada des del Congrés a Washington la dimissió de la qual també es reclama.

A Rosselló, a qui ‘El Nuevo Día’, el principal diari de l’illa, ha comminat en un editorial a primera pàgina amb el titular: “És hora d’escoltar la gent. Ha de renunciar”,també li arriben reclamacions de dimissió des dels Estats Units continentals, amb veus com la de la congressista demòcrata de pares porto-riquenys Alexandria Ocasio-Cortez; l’alcalde de Nova York, Bill de Blasio o el xef José Andrés.

The people have spoken. #RickyRenuncia https://t.co/7UmyDL3Ry4— Alexandria Ocasio-Cortez (@AOC) July 22, 2019

#RickyRenuncia We the People! “Nosotros La Gente” Liderar la teva gent és l’honor més gran que tot ciutadà pot tenir en la seva vida. Quan un líder perd la confiança de la seva gent no queda més que una sola sortida.... https://t.co/yY3m4nKm6M— José Andrés (@chefjoseandres) July 21, 2019