CRISI AL GOLF

L'Iran captura i condemna a mort 17 iranians captats per la CIA

L'anunci es produeix en plena escalada de tensió entre Teheran i Washington

Trump qualifica de "totalment falses" les informacions de la intel·ligència de l'Estat Persa

zentauroepp49147544 an iranian revolutionary guard troop member rapels to britis190720194924

zentauroepp49147544 an iranian revolutionary guard troop member rapels to britis190720194924 / REUTERS TV

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

En el marc de la tensió creixent entre l’Iran i els EUA i el Regne Unittensió creixent l’Iran els EUA el Regne Unit, la Intel·ligència iraniana ha anunciat la detenció de 17 iranians que treballaven com a espies per al’Agència Central d’Intel·ligència (CIA) dels Estats Units. Algun d’ells han sigut ja condemnats a mort. Els detinguts formaven part d’una xarxa d’espionatge cibernètic dels EUA que va ser desmantellada per l’Iran fa un temps, segons van revelar el mes passat les autoritats iranianes.

La primera reacció del president dels Estats Units, Donald Trump, no s’ha fet esperar. El mandatari ha qualificat de "totalment falses" les afirmacions de Teheran. "Els informes que l’Iran ha arrestat espies de la CIA són totalment falsos, no hi ha ni una mica de veritat", ha afirmat Trump. "Més mentides i propaganda [com el seu avió no tripulat que va ser abatut] presentat per un règim religiós que està miserablement en fallida i no sap què fer", ha afegit. "La seva economia és morta i empitjorarà", ha escrit en un tuit

El cap de l’antiespionatge del Ministeri d’Intel·ligència de l’Iran, el nom del qual no és públic, ha dit en una roda de premsa que aquells que "havien col·laborat conscientment i deliberadament [amb la CIA]" van ser entregats al Poder Judicial i condemnats a mort o a "llargues" penes de presó.

L’agent va indicar que els sentenciats a la pena capital, dels quals no va oferir una xifra exacta, van ser trobats culpables de "corrupció a la terra", un càrrec que la jurisprudència islàmica castiga generalment amb la forca.

Els 17 detinguts no estaven en contacte entre ells sinó que cada un es comunicava amb un agent de la CIA, i eren empleats en "centres importants del país", com per exemple nuclears, va explicar l’agent.

Promesa de visat

La CIA es va acostar als iranians en conferències científiques celebrades a l’Àfrica, l’Àsia i Europa o els va contactar per les xarxes socials i internet, prometent-los diners i visats o residència als EUA.

Els espies comptaven amb documents d’identitat falsos, que la CIA ha donat l’ordre d’eliminar després de ser desmantellada la xarxa d’espionatge, segons la Intel·ligència iraniana.

Totes aquestes noves dades han sigut revelades després que el passat 17 de juny el secretari del Consell Suprem de Seguretat Nacional de l’Iran, Ali Shamkhani, anunciés que havien acabat amb una xarxa d’espionatge cibernètic.

Shamkhani va denunciar que els Estats Units tenen un llarg historial d’atacs cibernètics contra altres països, inclòs l’Iran, però va assegurar que les autoritats de Teheran han pres les mesures necessàries per defensar-se.

Escalada de tensió

Les acusacions d’espionatge són comunes entre Teheran Washington, que mantenen una relació a punt del conflicte des que l’any passat els EUA decidissin retirar-se de manera unilateral de l’acord nuclear del 2015 i tornar a imposar sancions econòmiques a l’Iran.

La tensió s’ha estès al golf Pèrsic, on en els últims mesos s’han produït diversos atacs a barcos, la demolició de drons i la captura divendres passat per part de l’Iran d’un petrolier britànic.

L’anunci es produeix després de tres mesos d’enfrontament entre Teheran Washington que va començar quan les noves sancions nord-americanes més estrictes van entrar en vigor al maig.

Notícies relacionades

La setmana passada, l’Iran va capturar un petrolier britànic al’estret d’Ormuz després que la Marina Reial britànica prengués un petrolier iranià el 4 de juliol al’estret de Gibraltar.

Un documental sobre el presumpte espionatge de la CIA a l’Iran va ser transmès a la televisió estatal iraniana dilluns. Pretenia mostrar un oficial de la CIA reclutant un home iranià als Emirats Àrabs Units.