CONFLICTE ÀRABO-ISRAELIÀ

Israel enderroca desenes de vivendes palestines en una zona protegida pels acords de pau

Un tribunal considera que les edificacions estan massa a prop de la tanca israeliana

40ad5c65-cfd4-499d-9206-eb8772e872fa-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Forces del’Exèrcit  i la Policia israeliana han enderrocat desenes de vivendes palestines a Wadi Humus, una zona a l’Àrea A de Cisjordània sota la jurisdicció exclusiva del’Autoritat Nacional Palestina (ANP). L’argument per procedir a la demolició és la sentència d’un tribunal que les considera perilloses per ser a prop de la tanca de separació que va aixecar Israel.

Les forces de seguretat israelianes van tancar tots els accessos, van entregar les ordres de desallotjament a les famílies i van treure els ocupants, després de la qual cosa es van produir alguns enfrontaments, van informar a Efe testimonis directes.

Els agents no van permetre acostar-s’hi als periodistes acreditats i alguns veïns van assegurar que el motiu del tancament dels accessos és que part de les demolicions es farà amb explosius.

"Avui s’han demolit 12 edificis i dues bases de fonamentació d’edificis. Aquests van ser construïts il·legalment sense els permisos requerits i en una zona molt pròxima a la tanca de seguretat", va dir a Efe el COGAT, que ésl’organisme militar israelià que gestiona l’ocupació.

Els edificis "van ser enderrocats d’acord amb la sentència del Tribunal Superior de Justícia del 17 de maig del 2019, en relació amb dues peticions que van provar d’impedir-ho", va afegir el COGAT, abans d’agregar que la cort "va decidir que els edificis podien ser enderrocats, ja que constitueixen un dany de seguretat a prop delreixat de seguretat," que Israel construeix en la major part del seu recorregut en territori cisjordà.

Contra els acords de pau

Segons organitzacions defensores dels drets humans, aquesta demolició és especialment greu, ja que té lloc a l’Àrea A de Cisjordània, on l’ANP té control i jurisdicció exclusiva segons els Acords de Pau d’Oslo (1993) i les forces israelianes tenen prohibit entrar.

"Tenen permís de l’Autoritat Nacional Palestina i ara també els exigeix permís Israel. Això va en contra delsAcords d’Oslo", va declarar a Efe Jader Hamdam, alcalde de la veïna vila palestina de Jad, pròxima a Betlem.

La Justícia israeliana va aprovar la demolició d’un total de 18 edificis, uns d’acabats i altres en construcció, amb una vintena de cases ocupades i que es van aixecar comptant amb els permisos pertinents de l’ANP.

Notícies relacionades

El 18 de juny les autoritats van donar un termini de 30 dies per evacuar i van confirmar que durien a terme la demolició.

Wadi Humus (vall del cigró) és un barri limítrof amb el de Sur Baher, a Jerusalem Est, però està situat al’Àrea A de Cisjordània i envoltat amb la tanca de separació. Segons una ordre militar de fa set anys, no es pot construir a una distància de menys de 250 metres de la barrera.