XENOFÒBIA A LA CASA BLANCA

Crítiques globals als atacs racistes de Trump a les congressistes

El mandatari es fa el desentès i redobla els seus insults

Només un grapat de republicans se sumen a la condemna

zentauroepp49042296 washington  united states   12 07 2019   democratic represen190714220606

zentauroepp49042296 washington united states 12 07 2019 democratic represen190714220606 / ERIK S LESSER

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

"Completament inacceptable".“Racisme dels 50 directament des de la Casa Blanca”. "Nauseabund". Mentre la majoria de polítics republicans i comentaristes conservadors als Estats Units han respost amb un silenci eixordador a la xenòfoba i racista diatriba amollada diumenge pel president dels Estats Units, que va dir a quatre congressistes de color que“tornin als seus països”(tot i que les quatre demòcrates progressistes són ciutadanes nord-americanes i tres d’elles són nascudes al país), altres veus mundials s’han alçat per denunciar el mandatari.

Entre les crítiques hi ha la de la primera ministra del Regne Unit, Theresa May, que a través d’un portaveu ha expressat el seu rebuig del “completament inacceptable llenguatge utilitzat per referir-se a aquestes dones”. També hi ha la de l’alcalde de Londres, Sadiq Khan, que ha declarat que Trump és el primer polític “mainstream” que utilitza llenguatge habitual de “racistes i feixistes”. A Twitter, també s’ha pogut llegir l’europarlamentari belga Guy Verhofstadt, que ha dit que “qualsevol polític europeu que no el condemni té preguntes per respondre i ha d’estar avergonyit de si mateix”. A Espanya, en el moment d’escriure aquestes línies, cap líder polític ha abordat la polèmica, que no desistirà.

Aquest dilluns, en una carta als membres del seu partit a la Cambra baixa que presideix, la demòcrata Nancy Pelosi els ha anunciat que treballen ja en l’esborrany d’una resolució de condemna a Trump, que acusen d’"haver anat més enllà dels seus baixos estàndards". 

Fer-se el desentès

Per a Trump ni les crítiques mundials, ni les de demòcrates ni les comptades mostres de repulsa de polítics republicans tenen el més mínim efecte. De fet, lluny de disculpar-se o fer algun pas enrere, el que ha fet el mandatari aquest dilluns és redoblar els seus insults i acusar les víctimes dels seus atacs de ser elles “racistes”. Fins i tot ha exigit una disculpa.

Notícies relacionades

Trump també ha tuitejat una part d’unes declaracions del senador republicà Lindsay Graham en les quals aquest anomenava“colla de comunistes”les congressistes, nombrant directament Alexandria Ocasio-Cortez, i assegurava que“odien Israel i odien el nostre propi país”.El que Trump no ha recollit ha sigut la part en què Graham li recordava que són ciutadanes nord-americanes i, a una tíbia crida al civisme, li demanava “apuntar més alt”.

Trump, de qui Ocasio-Cortez ha dit aquest dilluns que utilitza“llenguatge típic de supremacistes blancs”i a qui ha acusat de “sentir-se còmode portant al Partit Republicà al racisme descarat”,també s’ha fet el desentès a les escasses crítiques de republicans, que es compten amb els dits d’una mà. L’exgovernador d’Ohio, John Kasich, ha definit els insults de Trump com a “deplorabes i per sota de la dignitat del càrrec” i el congressista texà Will Hurd ha qualificat de “racistes i xenòfobs” els tuits de Trump.