NOVA POLÈMICA

El racisme i la xenofòbia de Trump, desemmascarats en tres tuits

Insta congressistes progressistes de color a «tornar d'on van venir»

Tres de les representants són nascudes als EUA i una altra és refugiada somali

zentauroepp49040579 us president donald trump speaks to the media on july 12  20190712200953

zentauroepp49040579 us president donald trump speaks to the media on july 12 20190712200953 / ALASTAIR PIKE

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El president dels Estats Units, Donald Trump, acumula un llarg historial de declaracions i accions racistes i xenòfobes que sovint, des que va arribar a la presidència dels Estats Units, ha provat d’emmascarar o almenys revestir amb una altra mena de discurs, entre d’altres els de l’equidistància o el patriotisme. Però ara ni tan sols això. Aquest diumenge, en una escandalosa diatriba tuitaire, abans d’anar a jugar a golf, que ha elevat al discurs presidencial el deplorable i discriminatori“per què no tornes al teu país”,el mandatari ha atacat diverses congressistes dels EUA. Totes són demòcrates progressistes. Cap d’elles té la pell blanca.

Trump, tot i que no ha donat noms, ha posat a la seva diana Ilhan Omar, la congressista de Minnesota que va néixer a Somàlia i va arribar als EUA com a refugiadaAlexandria Ocasio-Cortez, nascuda a Nova York, de pares porto-riquenys; Rashida Tlaib, que va néixer a Michigan en una família d’immigrants palestins, i Ayanna Pressley, la primera congressista negra de Massachussetts. Totes formen part de la nova fornada de representants de l’ala més progressista del partit demòcrata que va arribar al Congrés després de les eleccions legislatives de novembre i són de les més combatives i crítiques amb el president, la seva administració i les seves polítiques.

Als inacceptables i incorrectes tuits  –incorreccions amb el mateix tuf d’intencionalitat racista que la propagació que va fer al seu dia de la teoria conspiradora que Barack Obama no havia nascut als EUA–, Trump ha assegurat que les congressistes “originàriament van venir de països els governs dels quals són una catàstrofe total i absoluta” i els ha acusat de qüestionar els EUA. “¿Per què no tornen i ajuden a arreglar els llocs completament trencats i infestats de crim d’on van venir?”, ha escrit. “Com més aviat millor”.

Els demòcrates, units

Notícies relacionades

Amb un Congrés on hi ha 52 representants i 16 senadors que són immigrants o fills d’immigrants, Trump no ha deixat dubtes que intentava explotar les tensions que el radical progrés de les congressistes assenyalades ha generat dins del Partit Demòcrata, un enfrontament amb els moderats, l’aparell i amb líders com Nancy Pelosi que ve de lluny, però que aquesta setmana ha esclatat en públic. Però amb el seu atac, que arriba després d’una setmana en què Omar ha sigut criticada amb frases similars a la de Trump a Fox News, el que ha aconseguit és unificar tota la formació en la repulsa i la mateixa Pelosi ha acudit a les xarxes socials per denunciar el missatge “xenòfob” de Trump. “Reafirma que el seu pla per fer Amèrica gran de nou sempre ha sigut fer Amèrica blanca de nou”, ha escrit la presidenta de la Cambra baixa. “La nostra diversitat és la nostra força i la nostra unitat és el nostre poder”, ha afegit.

Les mateixes afectades han reaccionat també amb indignació. “Així és com es veu el racisme, nosaltres som com es veu la democràcia”,ha dit Pressley. Mentrestant, Tlaib renovava les crides a iniciar un procés d’‘impeachment’  contra Trump, i Omar penjava un missatge: “L’únic país al qual prestem jurament és als EUA i és pel que estem lluitant, per protegir-lo del pitjor, més corrupte i inepte president que hem vist mai”. Ocasio-Cortez també ha respost a Trump amb un fil a Twitter. “Està enfadat perquè no pot concebre una Amèrica que ens inclogui a nosaltres. Es recolza en una Amèrica espantada per al seu saqueig”, ha escrit. “No pot acceptar tampoc que no li tenim por. Per això està furiós”.