TENSIÓ ENTRE ALIATS

Turquia adquireix míssils russos malgrat les advertències dels EUA

Washington assegura que l'armament rus és incompatible amb els sistemes de l'OTAN, de la qual forma part el país

zentauroepp43244222 mos03  mosc   rusia   09 05 2018   misiles bal sticos yars d180924123640

zentauroepp43244222 mos03 mosc rusia 09 05 2018 misiles bal sticos yars d180924123640 / SERGEI ILNITSKY

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, i tots els ministres del seu gabinet ja havien dit diverses vegades que el tracte estava fet i que no es podia fer enrere:  Turquia havia comprat els sistemes de defensa antiaèria russos S-400 i havien d’arribar al juliol. 

Els Estats Units –mitjançant portaveus del Pentàgon–han estat avisant: que Turquia adquireixi el sistema de míssils rus és incompatible amb ser membre del’OTAN  –Ankara és membre des de 1952– i comportarà sancions. Finalment, aquest divendres, ha ocorregut: les primeres parts dels S-400 han arribat a Turquia.

“L’entrega de parts del sistema de defensa continuarà en els pròxims dies –ha dit la presidència del’Associació de la Indústria de Defensa de Turquia.Quan el sistema estigui preparat del tot, les autoritats competents començaran a utilitzar-lo com decideixin”.

De moment, el govern turc no ha confirmat on acabaran desplegats els sistemes de defensa antiaèria, dissenyats pels russos per fer caure, entre d’altres, avions i míssils. Però hi ha molts rumors: molts experts consideren que els S-400 podrien tenir com a destinació final Ankara.

“Per a Erdogan, hi ha dues motivacions per comprar aquest sistema de míssils. El primer, i més important, per protegir-se a ell mateix i el seu palau en cas d’un hipotètic nou cop d’estat. Segon, la compra de material militar rus és part de la seva fugida del bloc transatlàntic cap al bloc autoritari delspaïsos de l’Est. D’aquesta manera, Erdogan vol matar dos pardals d’un tret”, explica Aykan Erdemir, analista turc.

Incompatibilitats

IncompatibilitatsEl Govern turc ha dit en moltíssimes ocasions que els sistemes de defensa de l’OTAN i els S-400 són perfectament complementaris i que, per tant, no hi haurà cap problema.

Els comandaments de l’OTAN i els EUA, no obstant, no estan d’acord: “La compra turca dels S-400 russos és incompatible amb el programa dels F-35 [els caces d’última generació dels països transatlàntics]. A Turquia no se li permetrà tenir els dos sistemes”, va dir la setmana passada un portaveu del Pentàgon. A més, Washington tem que Rússia utilitzi els S-400 venuts a Turquia per recollir informació, a través dels formadors, sobre els F-35 nord-americans, caces d’última generació dels quals Turquia ha comprat 100 exemplars.

Però Erdogan sembla disposat a fer-ho, els mitjans turcs parlen d’aquest divendres com un dia històric i ja no hi ha res que pugui parar la compra del sistema de míssils antiaeri rus.

I tampoc, per descomptat, les conseqüències: segons la legislació nord-americana, el Congrés dels EUA obligatòriament haurà d’imposar sancions contra Turquia per haver comprat material militar de Rússia.

Futurs problemes

Notícies relacionades

Futurs problemes“Erdogan espera que la seva relació personal amb Trump sigui suficient per protegir-lo de les sancions. Però està equivocat si assumeix que el president dels EUA pot obviar el Congrés en legislació rellevant pel que fa a les sancions a Rússia. I això serà un error de càlcul enorme d’Erdogan”, diu Erdemir, que continua: “Unes sancions dels EUA precipitarien Turquia a una crisi econòmica, donant més manxa a l’escepticisme sobre les capacitats d’Erdogan de liderar l’economia del país.”

Així, si el Congrés nord-americà vota en favor de sancionar Turquia, Trump haurà d’acabar decidint entre una sèrie de 12 possibles mesures. Una d’elles és que el president nord-americà podria bloquejar a Ankara l’accés alsmercats financers internacionals i denegar visats per als Estats Units a oficials i membres del govern turc.

Temes:

Rússia Turquia