Alexa, la nova recepta de sanitat pública britànica

La sanitat pública britànica utilitzarà l'assistent de veu per contestar dubtes dels pacients

zentauroepp39078126 london  england   june 27   nurses stage a protest outside t170704192628

zentauroepp39078126 london england june 27 nurses stage a protest outside t170704192628 / Carl Court

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

“Alexa, ¿què em puc prendre per a la migranya?”. Alexa, ¿quins són els símptomes del xarampió?”.  Milions de ciutadans britànics tenen a casa l’assistent virtual de veu.  Un invent que tant l t’explica com fer un pollastre amb salsa, t’informa del temps que fa a Escòcia, li llegeix un conte als nens o ajuda a resar els penitents amb mala memòria.

Des d’aquesta setmana, Alexa contestarà més a preguntes mèdiques elementals, després que el Govern hagi arribat a un acord amb Amazon perquè la sanitat pública (NHS) utilitzi com a mitjancer l’assistent de veu.  La informació que proporcioni s’assortirà directament del portal de l’NHS a la xarxa. L’Executiu confia que el sistema descarregui les consultes dels metges de família i ajudi especialment les persones d’edat avançada amb dificultats per espavilar-se a internet, o als invidents.

Consells fiables

“Aquest mena de tecnologia és un excel·lent exemple de la forma que la gent pugui obtenir consells fiables de la sanitat pública des casa seva, reduint així la pressió dels nostres metges i farmacèutics”,afirma el ministre de Sanitat, Matt Hancock. Els consells d’Alexa seran bàsics i en cap cas es donarà un diagnòstic.

"La gent, de fet, ja li pregunta a Alexa qüestions relacionades amb la medicina", assenyala Hancock, que afegeix: “Vull que quan li plantegin aquest mena de preguntes tinguin el millor consell possible”.  Hancock és un convers. Fa només un any, tal com recordava el diari ‘The Times’, quan era ministre de Cultura, va revelar que no volia a casa seva l’assistent de veu, "perquè crec en una cosa essencialment humana, que hem de preservar. Encara no hem resolt, ni com a societat ni com a individus, quin és la millor manera d’utilitzar aquesta tecnologia”, va dir.

Privacitat i reticències mèdiques

Notícies relacionades

No tothom veu amb bons ulls el nou servei. L’acord entre Amazon i la NHS posa en perill la privacitat dels ciutadans i és un desastre latent per a la protecció de dades, afirma Silkie Carlo, directora de l’organització Big Brother Watch. "Alexa d’Amazon grava el que la gent diu, emmagatzema les gravacions en centres de dades dels quals no en sabem res i explota les dades en el seu propi benefici,argumenta.

Alguns metges també han expressat les seves reticències. "El millor quan una persona va a veure un professional de la medicina és que aquest no només escolta el que li diu el pacient. També mira si la persona està sana, mira el seu historial, amb notes mèdiques etc.”, explica Helen Stokes-Lampard, presidenta del Col·legi Reial de Metges de Família, que ha demanat una investigació independent per analitzar si els consells d’Alexa són segurs.