TENSIÓ AL CAUCAS

Els insults a Putin d'un presentador de TV situen sota mínims les relacions entre Geòrgia i Rússia

La cadena Rustavi 2 va haver de suspendre les seves emissions per garantir la seguretat, mentre el Kremlin condemna la intervenció i sospesa mesures de represàlia

afp 1hh4co

afp 1hh4co / ALEXEI DRUZHININ (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Ha sigut com afegir gasolina a un incendi que des de fa dies no deixa de créixer. Diumenge a la nit, Georgi Gabunya, un presentador de Rustavi 2, un canal privat de Geòrgia, va dedicar l’emissió del seu programa 'Post Scriptum’ a insultar el president de Rússia, Vladímir Putin, amb un vocabulari sentit molt poques vegades en televisió. Referències a excrements fecals de canines, a vulgars monstres i a relacions sexuals amb progenitors han esquitxat un discurs pronunciat íntegrament en llengua russa que amenaça de desencadenar una greu crisi entre Tbilissi Moscou.

La tensió entre els dos països no deixa d’anar en augment des de finals de juny, quan milers de manifestants es van concentrar a Tbilissi davant del Parlament per reclamar al seu Govern una política de més fermesa davant el Kremlin i exigir dimissions de dirigents polítics locals després de la provocadora intervenció d’Andrei Gavrilov, un diputat rus, davant del legislatiu georgià. Moscou ha aprofitat els desordres per denunciar que la russofòbia s’estava estenent per Geòrgia i suspendre els vols entre els dos països, oficialment per "protegir" els seus ciutadans, norma que precisament entrava en vigor aquest dilluns.

La intervenció del periodista ha obligat la cadena televisiva a suspendre les seves emissions temporalment davant de la impossibilitat de garantir la seguretat, tot i que passades unes hores va reprendre la programació. La presidenta de Geòrgia, Salome Zurabishvili, ha condemnat sense pal·liatius les paraules pronunciades per l’informador, donant a entendre alhora que incidents com aquest només fan el joc a Moscou. Aquestes declaracions "van en contra de totes les tradicions georgianes, només serveixen per dividir i incrementar les tensions al país, a la regió i amb Rússia," ha reaccionat en un comentari difós per Twitter.

Notícies relacionades

Tot i que el Kremlin encara no ha anunciat cap mesura de represàlia, el Ministeri d’Exteriors de Rússia ja ha difós una nota en què denuncia el que segons la seva opinió constitueix una "provocació de les forces radicals georgianes dissenyada per minvar les relacions" entre els dos països. "Aquest indignant incident és un clar exemple d’on porta el rabiós sentiment antirús", ha conclòs. El portaveu presidencial, Dmitri Peskov, ha qualificat els fets d’"inacceptables".

Moscou disposa de múltiples eines per castigar el seu petit veí del sud. El veto als vols entre els dos països està destinat a danyar la indústria turística georgiana, un dels pilars de la seva economia, que genera mig milió de llocs de treball i és origen d’un terç del PIB. Més d’un milió de russos visiten cada any el país caucàsic. Altres mesures de pressió ja s’estan aplicant, com exhaustius controls de qualitat a les importacions de vi georgià, molt apreciat pels consumidors russos.