ELECCIONS GENERALS

Els grecs voten amb l'expectativa d'un canvi de Govern

Totes les enquestes donen la victòria al conservador Kyriakos Mitsotakis en detriment del líder de Syriza, Alexis Tsipras

La participació, en un diumenge de platja, és el gran dubte del dia i pot canviar el resultat

aeef668e-d724-4522-a170-0e8979f71308-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Prop de 10 milions de grecs estan cridats aquest diumenge a votar en les eleccions que significaran, si no hi ha un canvi d’última hora –cosa que absolutament ningú ni cap enquesta pronostica–, el final de l’era d’Alexis Tsipras, líder de l’esquerrana Syriza, al capdavant del govern grec. El guanyador, s’espera segons totes les enquestes, serà Kiriakos Mitsotakis, president del partit Nova Democràcia (ND): un dels partits que va portar el país hel·lè a la fallida,l’època de crisi, rescats, austeritat, retallades i troiques.

I en aquesta situació, els grecs es debaten entre un diumenge de platja o acudir a les urnes. La gran incògnita del dia és quants grecs acudiran a votar.

El malson, per a Grècia, va començar fa just una dècada i ha significat la firma de tres rescats amb la UE, que han salvat el país a canvi d’un ‘harakiri’ econòmic que ha significat, entre altres coses, un descens del Producte Interior Brut (PIB) del 40% i la taxa d’atur més alta d’Europa –el 2013 va arribar al 28%.

Tsipras, que al principi es va negar a participar en la febre de l’austeritat, va acabar aplicant-la, i això, aquest diumenge, li acabarà costant el lloc, ja que ha dilapidat bona part del recolzament popular que va tenir. “Votaré Tsipras –diu Amalia, estudiant universitària– perquè no és un mentider. Va dir i va prometre moltes coses, i ho ha estat intentant. No va fer exactament el que va dir que faria, però com a mínim ho va intentar. Després de molts altres governs, no va robar els nostres diners”.

Aconseguir el 3% dels vots

Els sondejos auguren que Mitsotakis i ND guanyaran per una diferència de prop del 10% dels vots i que estaran a punt d’aconseguir majoria en el Parlament: dependrà del que facin tres formacions petites, dues de les quals són noves. La primera, ja coneguda, és la neonazi Alba Daurada. Les altres, Solució Grega –una escissió d’Alba Daurada, que no es cataloga a si mateixa com a neonazi però sí ultradretana; i Mera 25, el nou partit del polèmic i famós al món sencer Yánnis Varoufakis, exministre de Financesd’Alexis Tsipras que va acabar abandonant el govern de Syriza per desacords amb el primer ministre.

Aquests tres partits, Alba Daurada, Solució Grega i Mera 25, estan lluitant per arribar al 3% dels vots, que marca –com a Espanya– el límit per ser representat en el parlament. Si aconsegueixen entrar, ND ho tindrà més difícil per aconseguir la majoria absoluta. I això, per descomptat, serà clau, perquè Mitsotakis ha avisat que sense majoria absoluta és possible que vulgui tornar a les urnes. Seria el 15 d’agost.

Sondejos a peu d’urna

Els col·legis electorals a Grècia tancaran a les 19 h–una hora menys a Espanya–. Llavors, es publicarà un sondeig a peu d’urna. Els primers resultats electorals, s’espera, començaran a marcar la tendència de la nit a partir de les 21 hores gregues.

Notícies relacionades

La participació, en qualsevol cas, es preveu alta, però més baixa del normal per la desafecció enorme que viu Grècia amb la política: molts grecs, després d’aquests deu anys de crisi continuada, veuen aquests comicis amb molt poca esperança i gens d’il·lusió. Així que la participació serà alta –si es compara amb altres països– no per l’interès de la població sinó perquè el vot és obligatori a Grècia: no anar a votar pot portar multes de 500 euros.

Però ningú les rep perquè això és Grècia, un país on ningú condueix moto amb casc i tothom fuma als bars i interiors –i totes dues coses, com als altres països de la UE, estan prohibides.