Eva Kor, supervivent dels experiments del doctor Mengele, mor en el seu viatge anual a Auschwitz

La supervivent de l'Holocaust va ser coneguda com una ferma defensora del perdó

zentauroepp48944835 lueneburg  germany   21 04 2015    file    auschwitz concent190706173657

zentauroepp48944835 lueneburg germany 21 04 2015 file auschwitz concent190706173657 / JULIAN STRATENSCHULTE POOL

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Eva Mozes Kor, supervivent del camp d’extermini nazi Auschwitz-Birkenau i dels experiments del doctor Josef Mengele, va morir dijous a la nit, a l’edat de 85 anys, durant el seu viatge anual al camp de concentració de Polònia.

Kor, nascuda a Romania, va caure a les urpes del doctor Mengele, conegut també com l’‘angel de la mort’ durant la seva estada a Auschwitz. Ella i la seva germana bessona van ser utilitzades en diversos experiments pel doctor, que tenia una obsessió per les bessones. Als 10 anys, Mengele va injectar una substància que va congelar el creixement dels ronyons de la petita Kor.  En diverses entrevistes, Eva va assegurar que l’obsessió de Mengele era tan forta que “si hagués mort, el doctor hauria clavat una injecció al cor de la meva germana per poder comparar les autòpsies”.

Perdó i reconciliació

Notícies relacionades

No obstant, ella i la seva germana van poder sobreviure i van ser alliberades pels soldats russos el 27 de gener de 1945, quan tenien 11 anys d’edat. Des d’aquell moment, Kor es va convertir en una ferma defensora del perdó i va fundar a Terre Haute, Estats Units, un petit museu i centre d’educació sobre l’Holocaust, dedicat al record i la reconciliació. Miriam, la seva germana, va morir anys després del seu alliberament pels problemes de salut derivats del seu pas per Auschwitz i de l’‘àngel de la mort’.

Els alts càrrecs de la comunitat jueva han expressat les seves condolences: El rabí principal polonès, Michael Schudrich ha afirmat que “el meu cor s’ha trencat a l’anunciar que Eva Kor ha mort i serà enterrada als Estats Units”, i Christoph Heubner, el vicepresident del Comitè Internacional d’Auschwitz (IAK) ha assegurat que “els supervivents d’Auschwitz ens unim en la tristesa per la mort d’Eva Mozes Kor, que va dedicar la seva vida a recordar al món cap a on poden conduir l’antisemitisme i l’odi”.