EL DRAMA MIGRATORI

Congressistes demòcrates, testimonis directes de l'horror "inadmissible" que viuen els migrants detinguts a la frontera dels EUA

Ocasio-Cortez i 13 representants més constaten en persona les "horribles condicions" a tres instal·lacions de frontera

La tensa visita coincideix amb revelacions sobre un grup xenòfob, racista i sexista que els agents mantenien a Facebook

zentauroepp48893712 clint  tx   july 01  rep  alexandria ocasio cortez walking o190702125349

zentauroepp48893712 clint tx july 01 rep alexandria ocasio cortez walking o190702125349 / Christ Chavez

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Fa dues setmanes va ser un grup d’advocats el que va revelar la inhumana situació dels nens migrants sota custòdia de la patrulla fronterera dels Estats Units a Clint (Texas). Dilluns es van afegir a la denúncia 14 congressistes demòcrates del caucus hispà a la Cambra baixa després de visitar personalment aquestes mateixes instal·lacions de migrants a Clint així com una altra a El Paso, on també van acudir a una oficina de reassentament de refugiats. Després d’escoltar els testimonis demolidors de menors i adults migrants en molts casos separats dels seus fills sobre les seves deplorables condicions, i mentre l’Administració de Donald Trump continua negant l’accés a la premsa, el seu relat certifical’horror “inadmissible”.

Aquesta expressió, així com la de“guerra psicològica”,és la que va utilitzar per descriure el que havia vist Alexandria Ocasio-Cortez, una de les representants indignades després de la visita. I és que la delegació oficial va comprovar de primera mà la precària atenció que reben els migrants, que denuncien que reben escàs menjar, productes d’higiene o medicació i un tracte denigrant i abusiu. “Se sent com una presó i els tracten com si estiguessin empresonats”, va denunciar el representant Joseph Kennedy.

Ocasio-Cortez, que va bolcar les seves denúncies a Twitter i va compartir imatges preses pel representant Joaquín Castro(que va aconseguir esquivar el veto a telèfons que les autoritats van imposar als congressistes), va assegurar que la realitat és fins i tot pitjor del que ells van poder veure.

Algunes dones els van explicar que van ser traslladades a l’interior d’instal·lacions des de botigues a l’exterior i només se’ls va permetre dutxar-se quatre dies abans de l’arribada de la delegació del Congrés, precisament quan es va anunciar la visita oficial.

També, que els guàrdies els havien arribat a dir que “beguessin aigua del vàter”.Segons va explicar Ocasio-Cortez, la congressista Ayanna Pressley va comprovar a l’intentar obrir el lavabo en una peça que comparteix pica i vàter que no sortia aigua de l’aixeta.

Grup secret xenòfob i sexista 

Notícies relacionades

La visita va estar plena de tensió, especialment perquè va arribar el mateix dia en què la web d’investigació ProPublica feia unes escandaloses revelacions sobre un grup secret que 9.500 agents fronterersen actiu o retirats mantenien a Facebook els missatges del qual estan plens de xenofòbia, desinformació, odi, racisme i sexisme, en alguns casos dirigit concretament a Ocasio-Cortez. L’agència de fronteres es va veure forçada dilluns a denunciar com a“completament inapropiats”els comentaris bolcats a la xarxa i va anunciar l’obertura d’una investigació interna sobre el grup, on es qualificava de“putes”algunes congressistes demòcrates o es qüestionava la veracitat de la imatge que va commocionar al món del salvadorenc Óscar Martínez i la seva filla Valeria, morts quan creuaven el Riu Bravo.

La situació no és només inhumana per als qui són detinguts als EUA després de travessar la frontera. Dilluns Human Rights Watch va publicar un informe denunciant la“situació extremament precària”en la qual es troben els migrants centreamericans que, sota la política de l’Administració Trump acceptada pel govern d’Andrés Manuel López Obrador, són enviats a Mèxic per esperar allà que es resolguin les seves peticions d’asil als EUA. Hi ha "severa escassetat d’espai als refugis" en ciutats frontereres com Tijuana, Juárez i Mexicali; la inseguretat és rampant i molts migrants, a més, no tenen recursos econòmics per garantir-se mínims com l’alimentació. Fins al 30 de juny han sigut enviats a Mèxic en aquest programa gairebé 17.000 migrants, gairebé un terç menors d’edat.