TENSIÓ AL PAÍS CARIBENY

El Govern veneçolà afirma que ha desbaratat una operació per matar Maduro

L'Executiu assegura que mostrarà uns vídeos que demostren el nou intent de cop d'Estat

Juan Guaidó va desestimar la hipòtesi oficial i Maduro va amenaçar de radicalitzar el procés polític

zentauroepp48001656 in this photo released by miraflores press office  venezuela190506193756

zentauroepp48001656 in this photo released by miraflores press office venezuela190506193756 / Jhonn Zerpa

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El Govern veneçolà va anunciar aquest dimecres que ha desbaratat un nou intent de cop d’Estat en el qual, va dir, estaven involucrats a més dels Estats Units els governs de Colòmbia i Xile, així com un grup de militars dissidents. L’objectiu principal, va dir el ministre de Comunicació, Jorge Rodríguez, era “atemptar contra la vida” de Nicolás Maduro; el president de l’Assemblea Constituent, Diosdado Cabello, i Freddy Bernal, una altra de les principals espases de l’oficialisme. "Hem desmantellat i capturat una banda de terroristes", va dir Maduro durant un acte, i va advertir que serà "implacable" si es posa en marxa un nou intent de "cop feixista". Davant dels seus simpatitzants va assegurar: "El que pot venir és una revolució més radical, una revolució més profunda." També va dir que la conjura va poder ser neutralitzada gràcies a la "unitat i cohesió" de la Força Armada Bolivariana (FANB).

Segons Rodríguez, els plans estaven previstos per als dies 23 i 24 d’aquest mes. "El que no sabien (Iván) Duque, (Sebastián) Piñera i (Juan) Guaidó és que fèiem seguiment d’intel·ligència a aquestes operacions des de fa 14 mesos", va revelar el funcionari. "Vam ser en totes les reunions (clandestines)". Ben aviat va prometre presentar més vídeos probatoris de la suposada conspiració. El ministre, de moment, va revelar que les forces de seguretat van confiscar 140.000 cartutxos.

Guaidó rebutja les denúncies

Juan Guaidó, el president del Congrés a qui Washington i 54 governs van reconèixer com a president ‘encarregat’ de Veneçuela, va rebutjar la versió oficial i la va qualificar de "conte" al qual no val la pena parar atenció. "La premsa nacional va perdre el compte de les reiterades acusacions del mateix", va dir.

Rodríguez va informar al seu torn que les accions contemplaven desplaçar del lideratge opositor que encapçala el jove diputat. Quant als oficials, el ministre només va dir que cap es troba en activitat. Entre les accions que tenien  contemplades els conjurats hi havia, al seu torn, treure el general retirat Raúl Baduel, un exaliat d’Hugo Chávez, d’una cel·la del servei d’intel·ligència del madurisme, per després portar-lo a la base aèria La Carlota, que està a l’estat de Miranda. "En el camí de la planificació dels cops van aparèixer les pugnes internes entre els que volen Baduel com a president i entre els que reconeixen Juan Guaidó".

"Ja n’hi ha prou de planejar cops militars i assassinats de presidents", va afegir el portaveu de Maduro. La denúncia estatal es coneix en les vigílies de la trobada a Osaka entre els presidents de Rússia i els Estats Units, Vladímir Putin i Donald Trump, en el marc de la cimera del G20, on discutiran en privat la situació veneçolana. Abans d’aquesta reunió, Moscou va comunicar que els "tècnics" militars que eren a Veneçuela des de feia tres mesos tornen al seu país perquè van concloure les seves tasques de manteniment d’equips i de formació de personal.

Notícies relacionades

Les revelacions tenen lloc, al seu torn, poques hores després de l’arribada als EUA de l’exgeneral Manuel Ricardo Cristopher Figuera, que va dirigir el mateix SEBIN fins al 30 d’abril passat, quan es va afegir a l’alçament militar fallit que van encapçalar Guaidó i Leopoldo López. Figuera va arribar a Washington amb secrets importants. 

En aquest context, Guaidó va formular la seva pròpia denúncia i va dir que un grup de persones no identificades van voler segrestar col·laboradors seus. "Estàvem traslladant-nos a la nostra oficina i un grup de motoritzats vestits de civils que portaven armes llargues, de guerra, va interceptar part del nostre equip de recolzament, de manera irregular, i van amenaçar amb emportar-s’ho".