CURIOSA INICIATIVA

Un poble d'Alemanya compra tota la cervesa dels supermercats per boicotejar un festival neonazi

Els veïns d'Ostritz, a l'est del país, s'organitzen per deixar sense beguda els assistents d'un concert de rock neonazi al qual van acudir fins a 700 radicals

zentauroepp44800349 alm01  chemnitz  alemania   27 08 2018   manifestantes de de180829204952

zentauroepp44800349 alm01 chemnitz alemania 27 08 2018 manifestantes de de180829204952 / FILIP SINGER

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Sense birra no hi ha festa. Aquest cap de setmana passat els veïns de la localitatd’Ostritz, a l’estd’Alemanya, van recórrer a l’originalitat i van comprar tota la cervesa dels supermercats locals per boicotejar un controvertit festival neonazi. “Estem orgullosos d’haver donat exemple de compromís cívic”, va explicar Michael Schlitt, president de la fundació IBZ que va organitzar aquesta resposta col·lectiva.

Els 700 neonazis que van anar als concerts de rock del festival ‘Schild und Schwert’ (Escut i espasa) es van trobar amb fortes mesures restrictives que no esperaven. L’acte va ser permès amb la condició imposada pel Tribunal Administratiu de Dresden que s’havia de prohibir l’alcohol per evitar escalades de violència. Després de la sentència, la policia va requisar als assistents fins a 4.200 litres de cervesa. Durant els controls a l’entrada del recinte es van requisar uns 200 litres més.

Evitar burles les restriccions

Aquesta prohibició va deixar els neonazis amb les mans buides. Com a acte cívic de protesta, els veïns d’aquesta petit poble de 2.400 persones van buidar les prestatgeries de cervesa dels supermercats propers per evitar que els assistents poguessin eludir les restriccions de les autoritats. “Volíem deixar elsnazis  secs”, va assegurar l’activista local Georg Salditt al tabloide ‘Bild’.

Segons xifres de la policia, fins a 2.000 persones van protestar de forma pacífica davant el festival en una demostració col·lectiva de rebuig al neonazisme. A més, aquests van contraprogramar els concerts amb un festival de pau per celebrar el centenari del club de futbol local i dues manifestacions.

La fundació IBZ ha assegurat que utilitzarà els subministraments de cervesa confiscats per celebrar una “bonica festa” amb els veïns que van participar en la protesta contra la congregació neonazi.

Sota vigilància

Membres de cèl·lules clandestines molt violentes, molts dels neonazis van acudir a la tercera edició d’aquest festival amb embenats per ocultar tatuatges amb missatges que estan prohibits per la Constitució alemanya. Malgrat això, la policia va registrar un total de 32 delictes i cinc infraccions administratives entre els diversos nostàlgics del règim de terrord’Adolf Hitler  per exhibir simbologia que viola les lleis federals. L’any passat hi van acudir 1.200 persones, gairebé el doble.

Notícies relacionades

Celebrat a Ostritz, municipi limítrof amb les fronteres polonesa i txeca, el festival va ser vigilat de prop per les autoritats. Fins a 1.400 agents de la policia es van desplegar a la ciutat per evitar qualsevol problema. Les autoritats de Saxònia van rebre suport d’agents de Saxònia-Anhalt, Turíngia i Berlín, així com de la policia federal alemanya i de les forces de seguretat de Polònia.

Aquest any la seva celebració va ser especialment discutida, ja que allà es reuneixen membres del grup neonazi ‘Combat 18’, al qual pertany el principal sospitós detingut per haver perpetrat l’assassinat de Walter Lübckepolític conservador que va ser tirotejat a començaments de juny després de defensar l’acollida dels refugiats.

Temes:

Nazisme Alemanya