Estratègia polèmica

Mèxic desplega 15.000 efectius antiimmigrants a la frontera amb els EUA

Això és per frenar el seu ingrés a sòl nord-americà i com a part de l'acord a què van arribar els presidents dels dos països

Members of Mexico s National Guard patrol the border between Mexico and the U S  as part of an ongoing operation to prevent migrants from crossing illegally into the United States  in Ciudad Juarez  Mexico June 24  2019  REUTERS Jose Luis Gonzalez

Members of Mexico s National Guard patrol the border between Mexico and the U S as part of an ongoing operation to prevent migrants from crossing illegally into the United States in Ciudad Juarez Mexico June 24 2019 REUTERS Jose Luis Gonzalez / JOSE LUIS GONZALEZ (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El cap de l’Exèrcit de Mèxic, Luis Cresencio Sandoval, ha informat que almenys 15.000 soldats i membres de la Guàrdia Nacional han sigut desplegats al nord del país per aturar el flux de migració il·legal a través de la frontera cap als Estats Units.

Mèxic tradicionalment no utilitza les forces de seguretat per impedir que els ciutadans estrangers indocumentats surtin del país cap als EUA, però ara mateix el país està provant de frenar una onada de migrants de tercers països, que creuen el seu territori per arribar a sòl nord-americà, sota l’amenaça dels aranzels a les seves exportacions per part del president nord-americà, Donald Trump, que ha fet de la seguretat a la frontera una prioritat.

Estratègia d’operació

Juntament amb 6.500 membres de les forces de seguretat enviades a la zona sud de la frontera de Mèxic amb Guatemala, on entren un gran nombre d’immigrants, al nord es troba un contingent més, segons ha afirmat Sandoval. “A la part nord del país en tenim desplegades 14.000, gairebé 15.000 unitats entre la Guàrdia Nacional i l’Exèrcit", ha assenyalat Sandoval en una roda de premsa.

"Si ho deixéssim completament en mans de l’Institut Nacional de Migració, no seria possible", ha recalcat Sandoval. I ha afegit que "és per això que estem brindant recolzament, és una estratègia que es persegueix a les dues fronteres".

Moltes crítiques 

Notícies relacionades

L’exsecretari general del Centre d’Investigació i Seguretat Nacional de Mèxic, Gustavo Mohar, ha assenyalat que les forces de seguretat del país no havien sigut utilitzades d’aquesta manera i ho ha qualificat com a "trist".

Mohar ha culpat el canvi a les amenaces de Trump per imposar tarifes a productes mexicans. La Guàrdia Nacional no hauria d’implementar una política migratòria, segons ha assegurat, mentre ha reconegut que les autoritats migratòries mexicanes estan desconcertades.