CRISI AL PRÒXIM ORIENT

Kushner diu als palestins que Trump "no s'ha donat per vençut" amb ells

L'assessor i gendre del president dels EUA obre la conferència de Bahrain, que pretén recaptar fons per impulsar l'economia palestina

zentauroepp48749045 white house senior adviser jared kushner speaks during an in190622195420

zentauroepp48749045 white house senior adviser jared kushner speaks during an in190622195420 / KEVIN LAMARQUE

1
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

Jared Kushner, assessor i gendre del president nord-americà, Donald Trump, ha dit aquest dimarts als palestins, a l’inaugurar la conferència econòmica de Bahrain, que els EUA "no s’han donat per vençuts" amb ells. Kushner es referia al pla de pau amb què Trump pretén posar fi al conflicte israelianopalestí, batejat per ell com "l’acord del segle" i rebatejat pel seu gendre com l’"oportunitat del segle".

En el seu discurs inaugural de la conferència Pau per a la Prosperitat, en què els EUA presenten el vessant econòmic del seu pla, Kushner ha assenyalat que s’han de "buscar oportunitats en lloc de culpar els altres per la seva desgràcia actual". "Els palestins tenen intel·ligència, perseverança, força en gran quantitat [...]. Malgrat el que us diuen els que us van decebre en el passat, el president i els americans no s’han donat per vençuts amb vosaltres”, ha afirmat Kushner.

Solució duradora

L’objectiu de la trobada, segons ell, no és polític, però "el creixement econòmic i la prosperitat per al poble palestí no són possibles sense una solució política duradora i justa al conflicte". Ni palestins ni israelians són a Bahrain a nivell oficial. Els primers boicotegen la trobada al·legant que Washington vol comprar-los perquè acceptin un pla de pau favorable a Israel.

Les relacions entre els EUA i els palestins són gèlides des que Trump va reconèixer Jerusalem com a capital d’Israel, encara que aquest país ocupi l’est de la ciutat, segons el dret internacional. La conferència, a la qual assisteixen empresaris de Cisjordània, segons el diari 'Haaretz', busca obtenir 50.000 milions de dòlars per impulsar en 10 anys les economies de Palestina, el Líban, Jordània i Egipte.

Notícies relacionades

Els objectius són crear un corredor entre Gaza i Cisjordània, ara aïllades; rebaixar l’alt índex d’atur palestí; ampliar les exportacions de productes palestins, i millorar la sanitat, l’educació i els accessos a l’aigua, el gas i internet amb fons principalment de països del Golf i inversors privats.

Els crítics alerten que els ajuts econòmics no funcionen perquè el que paralitza l’economia palestina és l’ocupació israeliana.

Temes:

Palestina Israel