ESCÀNDOL A L'URUGUAI

L'excapo de la màfia calabresa s'escapa de la presó de Montevideo

Rocco Morabito es va escapar de la presó abans de ser extradit

Itàlia ha demanat explicacions a les autoritats uruguaianes

zentauroepp48782776 handout picture released by uruguayan interior ministry on j190624211301

zentauroepp48782776 handout picture released by uruguayan interior ministry on j190624211301 / HANDOUT

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

"¿Com ho va fer?". La pregunta que assaltava els uruguaians era compartida encara que de manera indignada per la mateixa Itàlia. Rocco Morabito, temps enrere el cap de la màfia calabresa, coneguda com a 'Ndrangheta, es va escapar d’una presó de Montevideo. L’escapada té rivets cinematogràfics en un país on, el 1971, altres presos, els guerrillers tupamares, van abandonar el Penal de Punta Carretas de la capital sense disparar una sola bala. La notícia de la fuga de Morabito no va tardar a arribar a Roma. El vicepresident del Govern italià i ministre de l’Interior, Matteo Salvini, va qualificar de greu i desconcertant el que va passar. El mafiós esperava ser extradit al seu país, però, segons les primeres informacions de la premsa uruguaiana, va fugir pel sostre de la presó on es trobava des de feia més de dos anys.

Notícies relacionades

Morabito se’n va anar amb altres delinqüents de poca importància. Cap d’ells estava a l’altura dels oripells del capo calabrès. Élida Ituarte va explicar al diari 'El Observador' el que va passar quan a casa seva va aparèixer Morabito. Queia la nit de diumenge i al creuar el passadís de casa seva va descobrir tres homes estranys. Un d’ells, Morabito, li va demanar la clau d’entrada. Ituarte va sospitar alguna cosa i li va dir que no. Va voler saber d’on venien. "Venim a arreglar una canonada", li van dir, i en aquell moment va entendre que passava una cosa gran. Ningú ve a arreglar una canonada a un edifici sense pèrdues d’aigua i menys a les 23 hores.

El trio li va robar uns 90 dòlars que guardava. Ella va trucar a la policia. Quan les autoritats van arribar al lloc, feia estona que la petja de Morabito s’havia perdut pels carrers de la ciutat. En els seus anys d’esplendor va arribar a manejar el negoci de la cocaïna a Milà. Va anar a Sud-amèrica per ocupar-se de l’enviament de la droga a Itàlia. En el moment de la seva detenció, el 2017, va ocupar la portada dels diaris. Els uruguaians després el van oblidar. El mafiós ha recuperat ara la seva notorietat. La policia el busca per tots els racons de la capital.

Temes:

Màfia Uruguai