MARATÓ TELEFÒNICA

Putin diu que no hi ha proves que impliquin Rússia en l'abatiment de l'avió malaisi

El president rus respon en directe durant diverses hores a les preguntes dels oients al programa anual 'Línia directa'

El líder del Kremlin es concentra en els problemes socials i promet als ciutadans que el seu nivell de vida millorarà en els pròxims mesos

zentauroepp48716826 russian president vladimir putin gestures answers a question190620174441

zentauroepp48716826 russian president vladimir putin gestures answers a question190620174441 / Alexander Zemlianichenko

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Cinc anys de detallades investigacions, que han determinat, entre altres coses, la pertinençaa l’Exèrcit rus de la bateria antiaèria que va abatre l’avió de Malaysia Airlines el 2014 a Ucraïna, no basten per convèncerVladímir Putin. Responent a les preguntes de la premsa després de la seva tradicional marató televisiva anual, en què ha atès les qüestions plantejades per desenes de ciutadans, el líder del Kremlin ha rebutjat, aquest dijous, les conclusions de la investigació internacional difoses la vigília i ha negat les acusacions formulades contra diversos ciutadans russos.

Un dia abans, el denominat Equip d’Investigació Conjunt havia anunciat a Holanda la identificació de diversos sospitosos, entre els quals es trobaven tres individus amb passaport rus, alguns fins i tot amb vincles al GRU, la intel·ligència militar del Kremlin. Moscou, que no ha volgut cooperar en el desenvolupament de la investigació, no extradirà els seus ciutadans, un fet que prohibeix la Constitució russa de manera expressa. 

Caiguda en la popularitat

El programa ‘Línia Directa amb Vladímir Putin’ d’aquest any ha seguit paràmetres similars als d’altres ocasions, tot i que a diferència del que va passar fa 12 mesos, es produeix en un context de caiguda dels índexs de popularitat del mandatari. Els oients han realitzat més d’un milió i mig de preguntes, plantejades a través d’internet, el telèfon, gravacions de vídeo o, fins i tot, en directe, mitjançant reporters desplaçats. La majoria estaven vinculades al continu deteriorament de la qualitat de vida en els últims anys, i el cap de l’Estat ha respost reivindicant la seva gestió i comparant-la amb el que va passar després de ladissolució de la URSS: “No tenim res com el que va passar als 90, quan el pagament dels salaris podia retardar-se mig any”.

Notícies relacionades

El mandatari ha promès que en qüestió de mesos els ciutadans començaran a notar una millora en el poder adquisitiu dels seus salaris. “Els ingressos [reals] s’han començat a recuperar”, ha emfatitzat, i tot això “s’hauria de notar aquest any o el que ve”.

Respecte al cas d’Ivan Golunov, el reporter empresonat víctima d’unmuntatge policial, Putin s’ha declarat contrari a modificar la duralegislació russasobre tinença i tràfic de drogues. Ha admès, això sí, que existeixen molts acusats per narcotràfic a les presons russes i que insta a controlar les “activitats” delsòrgans policials.