CONFLICTE CREIXENT AL PRÒXIM ORIENT

Els EUA acusen l'Iran de l'atac als petroliers del golf d'Oman

Els barcos han sigut atacats amb torpedes i l'acció, d'origen desconegut, dispara el preu del petroli

Pompeo parla d'una "campanya inacceptable d'escalada de tensió" que "presenta una clara amenaça a la pau i seguretat internacional"

zentauroepp48614155 an oil tanker is on fire in the sea of oman  thursday  june 190613184326

zentauroepp48614155 an oil tanker is on fire in the sea of oman thursday june 190613184326

4
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

La tensió s’ha disparat aquest dijous al golf d’Oman per l’atac contra dos petroliers, un dels quals era un barco cisterna al servei d’un armador japonès, a prop de l’estret d’Ormuz, segons han confirmat els governs del Japó i l’Iran. Mike Pompeo, secretari d’Estat delsEUA, ha acusat l’Irandels atacs a sengles barcos, sabotatges que no han causat víctimes, han provocat alarma internacional i una pujada en picat dels preus del cru, que en les primeres hores d’aquest dijous s’havia revaloritzat gairebé un 5% respecte al tancament d’ahir. El barril de petroli Brent, de referència a Europa, ha assolit els 62,64 dòlars davant els 59,74 de dimecres. En el cas del barril Texas, de referència per als EUA, pujava a 57,11 dòlars des dels 51,14 del tancament.

El cap de la diplomàcia de Donald Trump ha comparegut davant de la premsa en el Departament d’Estat per realitzar una breu declaració sense acceptar preguntes. Tot i que no ha aportat proves, ha declarat que el govern de Washington considera l’Iran "responsable dels atacs" i ha assegurat que aquesta acusació es basa en informació d’"intel·ligència, les armes utilitzades, el nivell de perícia necessari per executar l’operació, atacs similars iranians a navegació i el fet que cap altre grup que opera en l’àrea té recursos i capacitat per actuar amb tal nivell de sofisticació".

Pompeo també ha repassat diversos episodis dels últims mesos per atribuir a l’Iran "una campanya inacceptable d’escalada de tensió" i ha assegurat que els "atacs no provocats presenten una clara amenaça per a la pau i seguretat internacional". Un dels falcons més grans de l’Administració de Trump i juntament amb l’assessor de seguretat nacional John Bolton promotor de la línia més dura i bel·licosa amb Teheran, Pompeo aquest dijous no ha parlat d’opcions militars, tot i que a Washington fa mesos que es discuteixen, i ha assegurat que la política de Washington ara per ara continua sent mantenir la "campanya de màxima pressió econòmica i diplomàtica". De moment aquest dijous es fa una reunió a porta tancada en el Consell de Seguretat de les Nacions Unides, l’organisme on els EUA porten tot el 2019 sense un ambaixador permanent.

Atac amb torpede

L’estret d’Ormuz, entre les costes de l’Iran i d’Oman, és un lloc estratègic perquè és una ruta clau en el transport de cru des de l’Orient Mitjà. Un barco iranià ha pogut salvar els 44 tripulants dels barcos de càrrega, el 'Front Altair', amb bandera de l’arxipèlag Marshall, i el 'Kokuka Courageous', amb bandera de Panamà, segons ha confirmat l’agència estatal iraniana IRNA. 

Els tripulants de les embarcacions es troben fora de perill al port iranià de Jask. El director general dels ports d’aquesta regió de l’Iran, Alahmorad Afifipur, ha explicat que el ‘Front Altair’, que havia partit de Qatar amb destinació a Taiwan, s’havia incendiat a 25 milles nàutiques de Jask, segons IRNA. El barco, que havia sigut contractat per la companyia taiwanesa CBC i que transportava 75.000 tones de nafta, probablement ha sigut atacat per un torpede", segons va anunciar la CBC a l’agència Reuters.

Les 23 persones que eren a bord del 'Front Altair' han sigut rescatades amb petites llanxes i després han sigut traslladades a un barco. El 'Kokuka Corageous', que transportava tones de metanol i es dirigia a Singapur des de l’Aràbia Saudita, s’ha incendiat a unes 30 milles de Jask. Els seus 21 ocupants, de nacionalitat filipina, també han sigut traslladats a Jask en una operació en què ha participat un helicòpter d’emergències iranià. 

Segons fonts de la companyia Kokuka Sangyo, que opera el barco, l’embarcació ha rebut un primer impacte a babord i els tripulants han intentat apagar un incendi que s’ha declarat a la sala de màquines. Al rebre un altre impacte, també ababord, el capità ha ordenat abandonar el barco, que ha patit danys, però no corre perill d’enfonsar-se.

Recolzament de barcos de guerra dels EUA

Les trucades de socors dels tripulants han sigut rebudes per la V Flota dels Estats Units, amb base a Bahrain i que ha prestat assistència als barcos de càrrega, segons ha afirmat un portaveu nord-americà en un comunicat.

Els atacs als barcos de càrrega han coincidit amb el viatge oficial a Teheran del primer ministre japonès, Shinzo Abe, que en les últimes hores s’ha reunit amb les màximes autoritats iranianes. El ministre d’Afers Exteriors iranià, Mohamed Javad Zarif, ha qualificat de "molt sospitosa" la coincidència entre els dos atacs i la visita a Teheran d’Abe. "La paraula ‘sospitosos’ no és suficient per descriure el que transmeten aparentment" aquests atacs contra els "barcos de càrrega vinculats al Japó mentre el primer ministre [japonès] es reunia" amb el guia suprem iranià, ha escrit Zarif a Twitter.

Evitar provocacions

Al conèixer els atacs, la cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, ha instat a evitar totes les "provocacions" en una regió que "no necessita noves causes de desestabilització i de tensió". 

Notícies relacionades

L’associació de petroliers Intertanko ha manifestat la seva creixent preocupació per la seguretat dels barcos i de les tripulacions de l’organització que naveguen per l’estret d’Ormuz, per on circula una cinquena part del petroli que es consumeix al món. 

"Necessitem recordar que el 30% del transport de cru passa per aquest estret. Si les aigües es tornen insegures, el subministrament de petroli a tot occident podria estar en risc", ha manifestat el president d’Intertanko, Paolo d’Amico, en un comunicat. Aquesta organització representa la major part de la flota de petroliers independents del món.

Temes:

Japó Petroli Iran