19 d’oct 2020

Anar al contingut

LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ A RÚSSIA

Putin purga alts càrrecs policials pel 'cas Golunov'

Rellevats el cap de la brigada antinarcòtics de Moscou i el cap del districte oest de la capital

La premsa opositora promet esbrinar la identitat de les persones que 'van encarregar' l'operació

Marc Marginedas

Putin purga alts càrrecs policials pel 'cas Golunov'

Alexander Zemlianichenko

Els caps ja han començat a rodar a Rússia com a conseqüència del ‘cas Golunov’, un muntatge policial bast per encausar per narcotràfic un reporter d’investigació molest per al poder. El Kremlin ha anunciat aquest dijous la destitució del cap de la brigada antinarcòtics a Moscou, Iuri Deviatkin, i el comissari de policia al Districte Oest de la capital, Andrei Putxkov. Els seus acomiadaments ja estaven cantats des del mateix dia en què el periodista va ser alliberat, després que el ministre de l’Interior, Iuri Kolokóltsev, anunciés que sol·licitaria al cap de l’Estat el relleu dels dos individus.

A més, el Ministeri de l’Interior ha obert una investigació interna als agents involucrats en l’operació, que van arribar a difondre fotografies falses de drogues decomissades, la pertinença de les quals van atribuir al periodista Ivan Golunov. No obstant, malgrat les evidents responsabilitats polítiques dels comandaments policials i els càstigs disciplinaris a què puguin ser sotmesos els participants en la mentida policial, falta saber des de quines instàncies del poder o de l’alt funcionariat  es ‘va encarregar’ l’operació, tenint en compte la gravetat dels assumptes de corrupció que l’informador investigava i difonia a la publicació ‘on line’ ‘Meduza’.

Destapar corrupteles d’alts vols

Golunov va prometre, tot just ser alliberat, que continuaria amb la seva feina de destapar corrupteles d’alta volada. Aleksei Navalni, el bloguer anticorrupció i principal figura de l’oposició, ha especulat que la detenció del reporter pogués estar vinculada a un treball encara no publicat sobre els vincles corruptes entre membres del Servei Federal de Seguretat (FSB, ex-KGB) a Moscou i el servei funerari per a la capital i la regió limítrofa de Moscou. Segons Dmitri Murátov, exdirector de la publicació opositora ‘Nóvaia Gazeta’, un home que va participar en les negociacions per a l’alliberament de Golunov, la intervenció del president Vladímir Putin va ser decisiva perquè l’assumpte acabés de la forma en què ha acabat, la qual cosa dona una idea del potencial desestabilitzador que el Kremlin percebia en l’assumpte.