COMMEMORACIÓ HISTÒRICA

Kosovo celebra amb joia els 20 anys del final de la guerra

Milers de persones reben com a herois Clinton i Albright

kosovo / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Kosovo va celebrar aquest dimecres amb gran joia el 20è aniversari de l’arribada de les tropes de l’OTAN que van posar fi a la cruenta guerra i li van obrir el camí per declarar la independència de Sèrbia el 2008. I ho va fer amb dos dels protagonistes d’aquell desplegament militar, l’expresident dels EUA Bill Clinton i la que va ser la seva secretària d’Estat en aquell temps, Madeleine Albright.

"Fa 20 anys el poble de Kosovo es va guanyar la pau, mentre que l’OTAN va guanyar el conflicte", va afirmar Clinton davant dels milers de kosovars reunits al centre de Pristina i que van rebre com a herois els dos exdirigents. Els Estats Units "van ser al costat de Kosovo en contra de la neteja ètnica i a favor de la llibertat", va afegir l’expresident, que va liderar la coalició internacional de l’OTAN que va bombardejar la llavors Iugoslàvia per evitar una neteja ètnica a Kosovo.

Albright va secundar el discurs de Clinton i va posar de relleu l’aliança "forta i unificada"que es va forjar davant d’una causa "justa". "Vam mostrar al món el que és possible quan diplomàcia i força (militar) treballen juntes a favor dels valors", va afegir l’ex secretària d’Estat de 82 anys, en honor de la qual es va inaugurar aquest dimecres un bust al centre de Pristina.

"En pau i bon veïnat"

Per la seva banda, el president de Kosovo, l’exlíder guerriller Hashim Thaci, va destacar que el seu país "vol viure com un Estat en pau i amb bon veïnatge amb tothom, per assegurar el benestar de tots els seus ciutadans", incloent-hi explícitament les minories del país, en particular la sèrbia.

Això sí, va destacar que el seu país no es podrà entendre com a complet "sense hissar la bandera a la seu de l’ONU" i "sense assegurar el reconeixement de cinc països de la Unió Europea", amb referència a Espanya, Grècia, Romania, Eslovàquia i Xipre.

Notícies relacionades

Després de 78 dies de bombardejos entre el març i el juny del 1999, uns 50.000 soldats de l’OTAN van entrar a Kosovo mentre que l’exèrcit i la policia sèrbia abandonaven la seva llavors província.

Uns nou anys més tard, el febrer del 2008, Kosovo va declarar la seva independència, amb el recolzament dels Estats Units i la major part de les potències occidentals. Fins avui el país no compta, no obstant, amb el reconeixement de Sèrbia, la Xina i Rússia, cosa que impedeix la seva entrada a l’ONU i altres importants organismes internacionals.

Temes:

Kosovo