LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ

Rússia retira les acusacions contra el reporter Golunov

El ministre de l'Interior tanca el cas del periodista per "falta de proves", procedeix al seu alliberament, relleva alts càrrecs policials i suspèn els agents que van participar en l'arrest

zentauroepp48526773 russian journalist ivan golunov is seen in moscow  russia  o190607173516

zentauroepp48526773 russian journalist ivan golunov is seen in moscow russia o190607173516 / HANDOUT

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Ha sigut una victòria completa del moviment de protesta que la seva detenció, la passada setmana, va generar entrel’estament periodístic i la ciutadania. El ministre de l’Interior rus, Vladímir Kolokóltsev, ha ordenat l’alliberament del periodista d’investigació Ivan Golunov, acusat de tràfic de drogues i en arrest domiciliari des de dissabte passat, enun casque el seu entorn qualificava de“fabricat”. A més, ha informat que els agents relacionats amb l’operació policial serien suspesos mentre es duia a terme una investigació interna.

Hores més tardes, un Golunov visiblement emocionat sortia de la comissaria del centre de Moscou, on se li havia retirat el dispositiu que portava al voltant del turmell, entre els crits de joia de centenars de seguidors. "Continuo fent la feina que feia perquè necessito justificar la confiança que han dipositat en mi la gent que m’ha donat suport", ha declarat. Al seu domicili, al’avinguda Profsoiúznaia, un barri humil del sud-oest de Moscou, la seva mare, Svetlana, oferia pastís als periodistes que muntaven guàrdia.     

Totes les acusacions contra el reporter han sigut retirades per "manca de proves", segons ha admès el mateix ministre. "Crec fermament que els drets de tots els ciutadans han de ser respectats", ha destacat Kolokóltsev. La detenció de Golunov havia suscitat una inusitada onada de solidaritat, amb centenars de ciutadans fent torns davant de les seus del ministeri amb pancartes que n’exigien l’alliberament. Paral·lelament, la premsa independent i fins i tot nombrosos professionals que treballen en els mitjans progovernamentals criticaven el que consideraven una detenció arbitrària del seu col·lega, amb accions coordinades exigint el seu alliberament. 

'Meduza', la pàgina ‘online’ en la qual treballa Golunov, ha acollit la notícia amb eufòria, publicant una declaració conjunta de cinc companys i pròxims, entre els quals es trobaven Galina Timchenko, la presidenta, el director, Ivan Kolpakov i l’exdirector del setmanari independent 'Novaya Gazeta', Dmitri Muratov. "El cas d’Ivan Golunov ha sigut tancat; és el resultat d’unacampanya internacionalsense precedents de solidaritat de periodistes i ciutadans; hem aconseguit el que semblava impossible", han proclamat. Alhora, han desconvocat la manifestació de protesta, prevista aquest dimecres al centre de Moscou, i a la qual l’alcaldia s’havia negat en rodó a donar el seu vistiplau, i han promès continuar treballant per identificar les persones que "han organitzat l’operació de força contra Golunov".

Nombrosos reportatges d’investigació

Aquest reporter d’investigació és autor de nombrosos reportatges d’investigació que han pogut molestar en alguns sectors del poder. Per pressionar en favor de la seva posada en llibertat, 'Meduza' havia alliberat els drets d’autor dels seus treballs, cosa que permetia que fossin reproduïts en altres publicacions. El bloguer anticorrupció Aleksei Navalny, la principal figura de l’oposició a Rússia, ha estudiat la possibilitat que el seu arrest estigués relacionat "amb una investigació encara no publicada sobre els vincles corruptes entre el Servei Federal de Seguretat a Moscou (FSB, ex-KGB) i el GUP Ritual", el servei funerari per a la capital i la limítrofa regió de Moscou, qualificat per l’autor del post com la 'màfia funerària'".

El que sí que queda clar que el cas Golunov ha posat al descobert, i amb tota la seva cruesa, la pràctica recurrent de la policia russa de col·locar narcòtics a detinguts innocents per encausar-los, una cosa que en la immensa majoria de les ocasions passa en silenci i sense ser denunciat. I la controvèrsia que ha suscitat l’operació provocarà sens dubte en els dies que vindran destitucions en els alts caps de les forces de seguretat, tal com han exigit els participants en les protestes dels últims dies. El mateix ministre ha anunciat que proposaria a Putin el relleu, entre d’altres, del comissari responsable de la brigada antinarcòtics d’Interior a Moscou, Iuri Debiatkin.

La reacció de solidaritat ha sigut històrica i pot marcar un abans i un després en les relacions entre el poder i la premsa a Rússia. Molts observadors consideren que, a partir d’ara, es reduirà la percepció d’impunitat entre l’elit a l’hora de pressionar i assetjar reporters i mitjans de comunicació que difonen informacions molestes per a alts funcionaris o membres del Govern.      

              

Notícies relacionades

       

   

Temes:

Rússia