EXREPÚBLICA SOVIÈTICA

El successor de Nazarbayev aconsegueix la presidència al Kazakhstan amb 500 detencions

Kassym-Jomart Tokayev guanya les eleccions enmig d'un clima de protestes i repressió policial

zentauroepp48557047 police officers detain opposition supporters during a protes190609175825

zentauroepp48557047 police officers detain opposition supporters during a protes190609175825 / MARIYA GORDEYEVA

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

L’aspiració del lideratge del Kazakhstan de garantir una transició ordenada del poder ha quedat molt en dubte després de la jornada electoral d’aquest diumenge en aquesta vasta república exsoviètica de l’Àsia central limítrofa amb Rússia i la Xina. Més de cinc centenars de persones han resultat detingudes en protestes i manifestacions espontànies que han tingut lloc a Nursultan i Almati, les dues principals ciutats del país, durant la celebració de les eleccions presidencials. Els comicis han donat el resultat esperat, que era el menys important tenint en comptel’absència d’opositors d’entitat a la lliça presidencial: Més d’un 70% dels electors han donat suport al candidat Kassym-Jomart Tokayev, assenyalat amb el dit pel seu predecessor, el longeu Nursultan Nazarbayev, segons els sondejos a peu d’urna.

La xifra de recolzaments obtinguda perl’aspirant oficialista constitueix una fita històrica en un racó del món on l’anterior cap d’Estat havia ocupat la poltrona presidencial des de fins i tot abans de la desintegració de l’URSS, fa gairebé tres dècades. En lloc de taxes de recolzaments superiors al 90%, com havia sigut norma fins ara, Tokayev ha aconseguit un 70,13% dels vots, mentre que el seu immediat seguidor, Amirzan Kosanov, un periodista molt conegut, ha aconseguit el 15,3% dels sufragis, un percentatge a què mai havia arribat un aspirant aliè al cap de l’Estat en la curta història del país centreasiàtic.

Però els veritables protagonistes de la jornada no van ser els aspirants, sinó els centenars de ciutadans que van sortir als carrers de les dues grans ciutats del país per expressar el seu desacord davant del que consideren una transició orquestrada que aixafa qualsevol brot de pluralisme polític.“Vergonyavergonyavergonya”,“la policia del nostre costat” i “boicot”, corejaven els manifestants. Al voltant de 500 persones han sigut detingudes, presos que el viceministre de l’Interior Marat Kojayev ha qualificat com a “elements radicals”, acusant-los d’“organitzar manifestacions il·legals”.

"¡Ves-te’n, vell!"

A Nursultan, la capital rebatejada amb el nom de pila de l’anterior cap de l’Estat, els manifestants que protestaven al nucli antic cridaven “¡Ves-te’n, vell!”,  segons ha constatat l’enviat especial de l’agència Efe. Es referien precisament a Nazarbayev, que va ocupar el poder durant tres dècades i sota el mandat del qual s’ha disparat la corrupció. Les protestes, segons ha sostingut el Govern, han sigut atiades des de l’exterior pel banquer Multar Abliazov, al capdavant de l’organització opositora Elecció Democràtica del Kazakhstan, il·legalitzada al país. Certs reporters estrangers, com l’enviat de France Presse, han sigut interrogats per la policia i en alguns casos se’ls ha confiscat el  material gràfic.

Notícies relacionades

La lleialtat cap a Nazarbayev, el seu president i mentor fins a la seva inesperada renúncia el març passat, ha sigut la característica que ha impulsat la carrera política fins a la direcció de l’Estat centreasiàtic, amb un acceptable nivell de prosperitat, que es resumeix en un PIB per càpita nominal de més de 9.000 dòlars, similar al de Turquia. "Estic segur que serà un successor digne", havia valorat el mateix expresident en el congrés del seu partit a l’abril. Malgrat que aquest havia abandonat definitivament la direcció de l’Estat el març passat quan va dimitir, sí que s’havia reservat per a ell importants càrrecs que el mantindran de segur com el personatge més influent de la política kazakh: serà al capdavant del Consell de Seguretat, un òrgan de poder amb competències reforçades per una reforma constitucional, president del partit, denominat Nur Otan,  i se li ha atorgat el títol dePare de la Pàtria’.

Malgrat que durant dècades el país es va assemblar a una bassa d’oli, atesa la prosperitat que generaven els ingressos per minerals i hidrocarburs, el Kazakhstan ocupa el lloc 124è al’índex de la corrupcióelaborat per Transparència Internacional, i és la percepció dels manifestants que la classe dirigent no només lluita contra aquesta xacra, sinó que hi participa, ha acabat per incendiar els ànims.