ALIANÇA REGIONAL

Macri i Bolsonaro creen un front per evitar més casos com el de Veneçuela a la regió

Els mandataris de l'Argentina i el Brasil confien a firmar aviat l'acord comercial entre el Mercosur i la Unió Europea

afp 1hb0yb

afp 1hb0yb / JUAN MABROMATA (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

El president de l’Argentina, Mauricio Macri, i el del Brasil, Jair Bolsonaro, han reafirmat el desig de constituir "aliança" econòmica, d’"enorme potencialitat", però el seu anhel més gran no se centra en la relació bilateral, sinó en el rebuig a Nicolás Maduro. "Penso que tot Llatinoamèrica està preocupada perquè puguin sorgir nous casos com el de Veneçuela a la regió", va dir Bolsonaro amb el consentiment del seu amfitrió, que, en ple any electoral, no deixa d’agitar el mateix fantasma. 

Macri diu que està convençut del "compromís absolut" que tenen els dos països per "la defensa dels drets humans" i, en aquest sentit, ha lamentat el "dur moment" que viuen els veneçolans. "Continuarem fent tot el possible, des d’aquí, per ajudar que es restableixi la democràcia a Veneçuela, que és el que nosaltres creiem i sentim que és el camí cap al futur no només per a Veneçuela, sinó per a tota la regió", ha afegit.

Bolsonaro va abandonar el ritual dels seus antecessors brasilers de visitar primer l’Argentina per fer explícita la seva prioritat estratègica. El dirigent va viatjar primer als Estats Units, Israel i Xile, dels quals vol prendre com a exemple el model econòmic, d’orientació liberal. L’Argentina és el tercer soci comercial del Brasil però el primer d’Amèrica Llatina. Macri es va absentar de la cerimònia d’assumpció presidencial de gener a Brasília i només va anar al país veí mesos més tard, la qual cosa es va interpretar com un refredament dels vincles bilaterals.

Bolsonaro va assegurar, no obstant, que comparteix amb el seu col·lega argentí "els mateixos ideals" almenys en la qüestió veneçolana. No en va, va mostrar un decidit suport al seu "germà" Macri de cara als comicis d’octubre en moments que no cessen els rumors sobre la possibilitat que el mandatari argentí desisteixi de la reelecció a causa de la caiguda de la seva popularitat. Bolsonaro va demanar als argentins votar amb la "raó" i no amb l’"emoció".

La demorada trobada a Buenos Aires els mostra en una situació comuna: tots dos cauen a les enquestes. L’última coneguda al Brasil dona compte que un 36% dels consultats qualifica el Govern de "molt dolent" i "dolent". Des que va assumir el càrrec, el gener passat, Bolsonaro ha afrontat escàndols, crisis polítiques que el van obligar a prescindir de dos ministres, enganxades amb el sector militar de l’administració i anades i vingudes en les seves polítiques. 

Les qüestions comercials

Notícies relacionades

Tant Macri com Bolsonaro es van mostrar optimistes sobre la pròxima firma de l’acord comercial entre el Mercosur i la Unió Europea, després de més de dues dècades de negociacions. El bloc, que també integren l’Uruguai i el Paraguai, ha marginat Veneçuela del seu funcionament. Macri ostenta la presidència semestral del Mercosur, i Bolsonaro l’exercirà el pròxim mes.

"Estem en la imminència de firmar l’acord. Felicitacions a la vostra excel·lència per aquesta feina, per la manera de treballar en això”, va dir Bolsonaro. Macri, per la seva part, va assegurar que s’està obrint el camí d’una aliança comercial amb Corea i el Canadà. "Això ens permetrà donar un dinamisme diferent al nostre sector industrial i a l’agricultura, on creiem que tenim un gran desenvolupament futur”.