CRISI POLÍTICA AL PAÍS CARIBENY

La dona i la filla de Leopoldo López arriben a Espanya

La dona i filla de l'opositor veneçolà es trobaven a l'ambaixada d'Espanya a Veneçuela, on continua residint López

zentauroepp47994400 ame8373  caracas  venezuela   03 05 2019  el l der opositor 190604165649

zentauroepp47994400 ame8373 caracas venezuela 03 05 2019 el l der opositor 190604165649 / Miguel Gutierrez

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

L’aterratge a Madrid de Lilian Tintori, la dona de Leopoldo López, el líder de Voluntat Popular (VP), va provocar cert desconcert en una Caracas saturada de rumors sobre el curs del conflicte polític veneçolà. Tintori va viatjar per sorpresa a Espanya amb la seva filla petita, Federica. Ho va fer  "en exercici de la seva llibertat de moviment", segons fonts del Palau de la Moncloa.  Mare i filla "es troben en perfecte estat".  La frase li va afegir una mica d’enigma al sorprenent viatge.

Tintori estava juntament amb López a la residència de l’ambaixador espanyol a la capital veneçolana en qualitat d’hoste des del moment en què va fracassar l’intent d’alçament militar contra Nicolás Maduro. López i Juan Guaidó, a qui els EUA i 54 governs van reconèixer com a “president encarregat” de Veneçuela, van encapçalar el que el Palau de Miraflores va qualificar d’“intent de cop d’Estat”. Guidó, que és un subordinat de López a VP, l’havia alliberat el 30 d’abril passat de l’arrest domiciliari en què estava des del juliol del 2017.

Clandestinitat

Els fets no van passar com havia contemplat el sector més dur de l’oposició antimadurista. La residència dels López va ser registrada pels serveis d’intel·ligència i el cap del Sebin, Cristopher Figuera, va abandonar el seu lloc per passar a la clandestinitat després de participar en l’intent fallit. Després de més d’un mes d’aquell moment de tensió política i amb una ordre d’arrest que penja sobre el cap de López, la seva dona va decidir abandonar la residència i reunir-se a la capital espanyola amb els seus altres dos fills.

Notícies relacionades

La marxa de Tintori ha desorientat tothom. La dona de López tenia en el seu compte de Twitter una activitat intensa, però mai havia donat senyals de sortir de la residència de l’ambaixador. De moment, ni Voluntat Popular ni Guaidó van formular comentaris sobre això. Tintori arriba a Espanya pocs dies després que Leopoldo López Gil, pare del  dirigent de VP, fos electe eurodiputat pel Partit Popular espanyol.

Tensa calma

El seu viatge es va conèixer al seu torn enmig de versions no confirmades sobre el possible alliberament de l’exdirigent estudiantil Juan Requesens, que des de fa 300 dies està sota arrest. En un moment d’una molt tensa calma que acompanya les hermètiques negociacions entre representants de Maduro i Guaidó, les notícies falses i de veritat es confonen a les xarxes i els mitjans. Hores abans, el president dels EUA, Donald Trump, va donar per fet que Rússia havia decidit retirar la majoria del seu personal de Veneçuela. Però Trump, que s’havia basat en una informació de 'The Wall Street Journal', va ser immediatament desmentit pel portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov. “Rússia no va enviar cap notificació en aquest sentit”, va dir.