Trump arriba al Regne Unit en plena successió de May

El president nord-americà lloa els seus "amics", Boris Johnson i Nigel Farage

zentauroepp48409718 file photo  britain s prime minister theresa may and u s  pr190531213011

zentauroepp48409718 file photo britain s prime minister theresa may and u s pr190531213011 / Hannah Mckay

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

És un convidat indesitjat i a sobre arriba en el pitjor moment. El Regne Unit rep aquest dilluns Donald Trump en plena tempesta política. El mandat de Theresa May ha acabat i el govern està bolcat en la batalla per la successió. La visita d’Estat de tres dies és si més no una distracció, amb el perill afegit que, una vegada més, el president nord-americà interfereixi en els assumptes interns britànics.

Trump ha deixat en l’aire si durant la seva estada es reunirà amb els seus dos "amics", Nigel Farage i Boris Johnson. "Potser" va ser la resposta als periodistes. "Tots dos són bons tipus, gent interessant".  En la seva prèvia visita, el mes de juliol passat, davant May, va lloar a Johnson que acabava de renunciar com a ministre d’Exteriors. "És un tipus amb veritable talent" i "pot ser un gran ministre", va dir Trump.  May el va criticar per la manera "tan dolenta” com ha portat les negociacions del ‘brexit’, sense seguir els consells que ell li va donar. Tots dos tenen prevista una conferència de premsa conjunta. Un tràngol per a May.

Honors limitats

El viatge arrencarà amb el gran cerimonial que la monarquia britànica dispensa als mandataris en visita d’Estat, tot i que en el cas de Trump els honors seran més limitats. No pernoctarà com és l’habitual al palau de Buckingham. L’explicació oficial és que estan d’obres i per tant s’allotjarà a Winfield House, la residència de l’ambaixador nord-americà. 

Tampoc es dirigirà al Parlament, com van fer els seus predecessors, Barack Obama, Bill Clinton i Ronald Reagan. És el Portaveu de la Cambra dels Comuns, John Bercow, qui té la potestat per decidir i la seva resposta ha sigut "no". La insolència l’han secundat el líder laborista, Jeremy Corbyn i el dels liberals demòcrates, Vince Cable.

Tots dos han declinat l’assistència al banquet oficial, que Isabel II oferirà dilluns a Trump. I que ningú esperi veure'l en carrossa al costat de la sobirana pels carrers de Londres. La tradicional desfilada s’ha suspès per mesures de seguretat.

Rebuig popular

Notícies relacionades

Les protestes previstes al carrer són el malson de les forces de seguretat. La més important ha sigut convocada per dimarts a Trafalgar Square, pel grup ‘Stop Trump’. "Rebutgem la seva política que incita a la divisió, el fanatisme, l’odi i la cobdícia. Volem deixar clar al govern britànic que no està bé el fet d’acceptar com si fos normal l’agenda de Trump".

Més de la meitat dels londinencs (54%) s’oposa a la visita segons un sondeig de YouGov per a la Universitat de Queen Mary.