CRISI AL REGNE UNIT

Els aspirants a la successió de Theresa May

El ministre d'Exteriors i exalcalde de Londres, Boris Johnson, és el gran favorit

zentauroepp48302348 theresa may190524111013

zentauroepp48302348 theresa may190524111013 / HANNAH MCKAY

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’anunci de Theresa May en què llança la tovallola després de no haver aconseguit aprovar l’acord per al 'brexit' que va pactar amb la Unió Europea, ha obert de nou les travesses sobre el seu possible successor. Aquesta és una llista amb els candidats que tenen més possibilitats i els pretendents declarats a substituir la primera ministra britànica al capdavant del Partit Conservador i del Govern. Tots són defensors del 'brexit', a diferència de May, que va votar a favor de la permanència.

Boris Johnson: El favorit de les bases

L’exministre d’Exteriors i exalcalde de Londres és el favorit de les cases d’apostes i dels militants de base 'tories’ per ocupar el 10 de Downing Street. D’origen aristocràtic i conegut per la pompa i l’estil jocós, Johnson, de 55 anys, va ser un dels grans artífexs de la victòria del 'brexit' en el referèndum del 2016, i tant durant la seva etapa com a ministre de Theresa May com després de la seva dimissió no ha deixat de criticar l’estrategia de la ‘premier’ en les negociacions amb Brussel·les. A la carta de renúncia va assegurar que "el somni del ‘brexit’ s’estava morint ofegat per uns dubtes innecessaris".

Malgrat la gran popularitat que té entre les bases i alguna premsa, no compta amb tants recolzaments en el conjunt de l’electorat ni dins del grup parlamentari, on li retreuen les nombroses patinades i una certa superficialitat.

Dominic Raab: Partidari de més agressivitat amb la UE

El breu ministre del ‘brexit’ (només quatre mesos) és partidari d’una sortida dura i va censurar durament l’acord forjat per May amb la Unió Europea, ja que considera que sacrificava la sobirania britànica. De fet, molt abans del referèndum ja defensava la sortida del Regne Unit de la UE. De 45 anys, cinturó negre de karate i fill d’un refugiat jueu que va fugir dels nazis el 1938, sempre ha pressionat la ‘premier’ per dur a terme una estratègia més agressiva en les seves relacions amb Brussel·les i que no es quedés “arraconada”.

Jeremy Hunt: Del ‘remain’ a demanar l’aplicació del resultat

L’actual ministre d’Exteriors, de 52 anys, va defensar la permanència a la UE (el ‘remain’), però va canviar de parer, decebut per l’actitud –al seu parer– “arrogant” de Brussel·les en les negociacions. S’ha forjat una reputació d’home responsable que no tem els desafiaments després d’haver estat al capdavant del Ministeri de Sanitat durant sis anys.

Michael Gove: ‘Brexiter’ lleial a May fins al final

Va liderar la campanya pel ‘brexit’ al costat de Boris Johnson i May li va donar el 2017 la cartera de Medi Ambient. Als ‘brexiters’ més radicals els molesta especialment que Gove, de 51 anys, s’hagi mantingut lleial a la primera ministra fins al final malgrat els seus freqüents temors sobre el rumb del país per l’acord de sortida.

Andrea Leadson: Veterana de la City i a la travessa ‘tory’

Notícies relacionades

Fervent defensora del ‘brexit’, Leadson, de 56 anys, va passar tres dècades a la City de Londres. Va començar a fer-se un nom en política durant el referèndum de juny del 2016 i podria haver ocupat el lloc de May quan, un mes després, va competir amb ella per liderar la formació. Fins dimecres passat va ser la líder dels conservadors al Parlament i ara torna a figurar a les travesses per liderar el partit.

Sajid Javid: Gran devot de Margaret Thatcher

Fill d’immigrants pakistanesos, de 49 anys, és el ministre de l’Interior. Gran devot de Margaret Thatcher, és una de les figures destacades de l’ala més dretana dels conservadors. Tot i que al principi va defensar el ‘remain’, aquest ferm euroescèptic assegurava que ho va fer per lleialtat a David Cameron.