PURGA

Pyongyang executa el líder de les negociacions amb Trump pel fracàs de la cimera

Kim Hyok Chol va exercir durant anys el càrrec d'ambaixador a Espanya

zentauroepp48404841 ejecutado en corea190531084115

zentauroepp48404841 ejecutado en corea190531084115 / Athit Perawongmetha

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

Corea del Nord ha executat o purgat l’equip de negociadors de la fracassada cimera del VietnamVietnam, segons la premsa sud-coreana. Hi ha precedents de sobres tant de la intolerància de Pyongyang al fracàs com de greus errors de la premsa i els serveis d’intel·ligència de Seül, però és aconsellable cert escepticisme amb tot el que estigui relacionat amb Corea del Nord.

Kim Hyok Chol va ser executat per un escamot d’execució al maig al’aeroport de Mirim junt amb quatre funcionaris més, segons assenyala el mitjà ‘Chosun Ilbo’ citant fonts anònimes. Hyok Chol no és un qualsevol. Va preparar la cimera de Hanoi amb el seu homòleg nord-americà, Stephen Biegun, i hi va acudir junt amb el líder nord-coreà, Kim Jong-un, al seu tren presidencial. Abans havia exercit durant anys el càrrecd’ambaixador del règim a Espanya i havia sigut assenyalat pels analistes com una puixant figura que tenia la confiança del líder.

La cimera vietnamita de febrer va fracassar perquè Donald Trump va rebutjar l’oferta nord-coreana de desmantellar la seva icònica planta nuclear de Yongbyon a canvi de l’aixecament de les sancions econòmiques que afectaven la societat civil. Hyok Chol, segons la font, va ser acusatd’“espiar per als Estats Units amb la seva pobra informació sobre les negociacions i la seva incapacitat per entendre les intencions” de Trump. Ni Seül ni Washington han confirmat la notícia. Una altra font citada per Reuters assegura que hi havia signes que el líder de les negociacions i el seu equip havien sigut apartats de la primera línia però no al·ludia a les execucions.

Caiguda en desgràcia

El diari també assenyala la sorprenent caiguda en desgràcia d’un històric militar del règim. Hyong Chol hauria sigut enviat a un camp de rehabilitació pel fiasco de Hanoi. L’exambaixador s’havia reunit diverses vegades a Washington Pyongyang amb el secretari d’Estat, Mike Pompeo, per acostar les actituds en un procés gripat. El comitè d’intel·ligència del Parlament sud-coreà ja havia informat que havia sigut castigat. El general havia liderat l’aparell de l’espionatge i exercia la vicepresidència del Partit dels Treballadors amb la carpeta de Corea del Sud, era membre de la Comissió d’Assumptes Estatals –la més poderosa organització governamental– i de la Comissió Militar Central. 

Tant Seül com Washington l’acusen de dirigir les accions més hostils de les últimes dècades, com l’enfonsament el 2010 de la corbeta Cheonan que va deixar 46 mariners sud-coreans morts. Pyongyang sempre va negar l’autoria i diversos experts independents van expressar els seus dubtes sobre la versió oficial. Altres esdeveniments susciten menys dubtes. El bombardeig sobre l’illa Yeonpyeong, l’atac cibernètic a Sony després de l’estrena de la satírica pel·lícula 'The interview' sobre el seu cap o l’assassinat fallit de desertors a Seül integren la llista. Els EUA van firmar una dispensa perquè pogués aterrar a Washington perquè anys enrere l’havia inclòs en la llista negra.

"Càstig sever de la revolució"

Tan sols la germaníssima del líder, Kim Yo-jong, el supera en jerarquia. El general era un cas infreqüent de longevitat en un règim de cícliques purgues. Encara conservava el seu protagonisme als72 anys. Entre els enviats a camps de reeducació també hi figuren el funcionari Kim Song Hye, de l’equip de negociadors del general, i la nova traductora, Sin Hye Yong. A aquesta se l’acusa d’errors d’interpretació durant el diàleg i de no ser prou ràpida per traslladar a Trump l’última oferta de Kim Jong-un quan el primer s’aixecava de la taula després de trencar les negociacions.

Notícies relacionades

El mitjà estatal Rodong Sinmun ja havia advertit setmanes enrere que alguns funcionaris patirien el“càstig sever de la revolució”.“Reverenciar el líder en la seva presència i somiar en una cosa diferent són actituds que atempten contra el partit i la revolució”, va afegir.

La premsa nord-coreana s’ha rigut dels flagrants errors dels seus col·legues del sud i dels serveis d’intel·ligència de Seül. El diari ‘Chosun Ilbo’ ja va informar el 2013 de l’execució de Hyon Song Wol, directora de l’Orquestra Samjiyon, per veure i distribuir material pornogràfic. Pocs anys després va ser fotografiada en actes públics. També el Ministeri d’Unificació sud-coreà va errar a l’informar el 2016 de la mort de Ri Yong Gil, director de personal del’Exèrcit nord-coreà.