FORMALISME

El Parlament Europeu suspèn les acreditacions de tots els eurodiputats espanyols

La mesura, sol·licitada pel PSOE, el PP i Cs, pretén evitar que Carles Puigdemont i Toni Comín puguin entrar a la Cambra i tinguin una credencial sense haver recollit l'acta a Madrid

zentauroepp48370623 president of the european parliament antonio tajani arrives 190530173910

zentauroepp48370623 president of the european parliament antonio tajani arrives 190530173910 / EMMANUEL DUNAND

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, ha decidit aquest dijous prendre en consideració la petició de PSOE, PP i Ciutadans i suspendre tots els permisos temporals als eurodiputats espanyols electes. Amb aquesta mesura, l’Eurocambra pretén evitar que Carles Puigdemont i Toni Comín puguin entrar a la CambraCarles PuigdemontToni Comín i tinguin una credencial sense haver recollit l’acta a Madrid.

Els tres partits han escrit aquest dimecres una carta conjunta a Tajani argumentant que a Espanya encara no hi ha una "llista oficial" de diputats electes i que "no es pot acreditar cap diputat abans de recollir l’acta a Madrid".

La mesura, que segons argumenta Tajani per carta, respon a la voluntat d’"evitar qualsevol possible interferència en un procediment nacional" i per "garantir un tracte just i equitatiu" dels diputats elegits en les eleccions del 26-M, retira també les acreditacions provisionals que ja s’havien entregat per evitar "problemes polítics" a Espanya.

"Vergonya"

Puigdemont ja havia denunciat aquest dimecres, a les portes del Parlament Europeu, que "el secretari general del Parlament Europeu [Klaus Welle] ha donat instruccions perquè ni Toni Comín, ni Oriol Junqueras ni jo puguem fer cap tràmit com a eurodiputats. Sense cap raó legal. Tots els altres electes han pogut fer els tràmits que a nosaltres ens han impedit. Vergonya".

I aquest dijous al matí, tant ell com Comín han enviat una carta amb "una queixa formal peltracte discriminatori que van patir" Puigdemont i Comín "quan se’ls va impedir l’entrada al Parlament Europeu" per iniciar uns tràmits, "tal com van fer altres eurodiputats electes".

Petició de vídeos i documentació

Notícies relacionades

A la carta, enviada a Tajani i a la Defensora del Poble EuropeuEmily O'Reilly, "es demana, a més, una còpia de la llista en la qual apareixen els noms dels eurodiputats electes que se’ls va mostrar a l’entrada i la documentació en què consta la prohibició".

També exigeixen "accedir a la gravació de les càmeres de seguretat que demostren tot el que va passar ahir [per dimecres] a la tarda".