PER VIDEOCONFERÈNCIA

La mala salut d'Assange li impedeix comparèixer en una vista sobre la seva extradició als EUA

El fundador de Wikileaks havia de declarar per videoconferència des de la presó

Els seus advocats afirmen que ha perdut molt pes i que és incapaç de mantenir «una conversa normal»

zentauroepp48394170 supporters of wikileaks founder julian assange hold placards190530153729

zentauroepp48394170 supporters of wikileaks founder julian assange hold placards190530153729 / TOLGA AKMEN

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

Julian Assange està massa malalt per comparèixer per videoconferència des de la presó de Belmarsh a l’audiència preliminar del procés d’extradició sol·licitat pels Estats Units, segons ha explicat el seu advocat. La vista havia de tenir lloc aquest dijous al tribunal de primera instància de Westminster, però l’audiència ha sigut ajornada fins al 12 de juny que ve. “No es troba gens bé”, ha declarat Gareth Peirce, advocat d’Assange. La magistrada Emma Arbuthnot ha anunciat que la pròxima sessió “potser es podria celebrar a Belmarsh”, la presó d’alta seguretat on el fundador de WikiLeaks es troba empresonat, “al ser més convenient per a tot el món”.

Assange es troba ingressat a l’hospital penitenciari. Un portaveu de Wikileaks ha assenyalat en un comunicat que “durant les set setmanes a Belmarsh la seva salut s’ha anat deteriorant i ha perdut pes de forma dramàtica”. “La decisió de les autoritats de la presó de traslladar-lo a la unitat sanitària, parla per si sola”, ha afegit. Un altre dels advocats del seu equip de defensa, Per Samuelson, ha assenyalat que la condició d’Assange ha arribat a un punt de deteriorament que divendres passat “no era possible mantenir una conversa normal amb ell”. L’australià de 47 anys en va passar set a l’ambaixada de l’Equador a Londres per por de ser extradit als Estats Units. Quan l’11 d’abril passat va ser detingut per la policia britànica, el seu envelliment i mal aspecte físic eren evidents.

Recolzament davant del tribunal

Davant el tribunal s’han concentrat de nou simpatitzants del fundador de Wikileaks. El realitzador de documentals John Pilger ha alertat en la concentració que tots els mitjans de comunicació es troben ara “en greu perill”.

“Tots els periodistes haurien de ser aquí. El que li està passant a Julian Assange podria de ben segur, gairebé amb tota seguretat, passar a molts periodistes. Avui és Julian Assange, demà serà Associated Press, ‘The New York Times’, ‘The Guardian’, tots els altres. Si realment fan periodisme corren ara un greu perill”, ha afegit Pilger.

Notícies relacionades

El 2 de maig, en una altra audiència, l’ex-‘hacker’ ja va rebutjar la seva extradició als Estats Units, on ha sigut acusat de violar la llei d’espionatge per haver publicat de forma il·lícita els noms i documents confidencials, així com cables secrets diplomàtics sobre les guerres de l’Afganistan i l’Iraq.  Prèviament havia sigut acusat d’haver conspirat juntament amb l’exanalista de l’Exèrcit Chelsea Manning per obtenir accés a informació secreta.  Assange podria ser condemnat a dècades de presó per la justícia nord-americana si finalment se n’aprova l’extradició.

El fundador de WikiLeaks es troba complint cinquanta setmanes de condemna a la presó de Belmarsh, per haver violat les condicions de llibertat provisional que li va imposar la justícia britànica, per evitar així la seva extradició a Suècia, on estava acusat d’agressió sexual a dues dones. Després de la seva detenció, la justícia sueca ha reactivat la investigació.