PRÒXIM ORIENT

El Parlament israelià fa un pas més cap a noves eleccions

La Cambra aprova un text en primera lectura per concretar la seva pròpia dissolució

La iniciativa prosperarà si Netanyahu no aconsegueix aliats per a una coalició de govern

zentauroepp48359616 epa6209  jerusal n  israel   27 05 2019   el primer ministro190528105858

zentauroepp48359616 epa6209 jerusal n israel 27 05 2019 el primer ministro190528105858 / ABIR SULTAN

1
Es llegeix en minuts
Ana Alba
Ana Alba

Periodista.

ver +

Israel ha fet un pas més cap a la convocatòria de noves eleccions unes setmanes després dels últims comicis legislatius. La Knesset (Parlament israelià) va donar llum verda dilluns a la nit, en primera lectura, a un text per a la seva pròpia dissolució que va ser aprovat el mateix dia en lectura preliminar.

Encara falten dues votacions més perquè la cambra es pugui dissoldre. En cas de repetició electoral, una cosa que mai ha passat a Israel, els comicis estan previstos provisionalment per al 17 de setembre.

Aquest dimecres a la mitjanit s’acaba el termini que el president d’Israel, Reuven Rivlin, va concedir al primer ministre sortint, Benjamin Netanyahu, per formar govern, objectiu que encara no ha aconseguit. 

Les negociacions que ha liderat en les últimes setmanes amb diferents forces polítiques s’han complicat en extrem. L’escull principal és una llei destinada a reclutar jueus ultraortodoxos per al servei militar. Els partits religiosos ultraortodoxos Shas i Judaisme Unit de la Torà s’oposen a aquesta regulació, però la formació d’ultradreta Israel Nostra Llar, liderada per l’exministre de Defensa Avigdor Lieberman, l’exigeix per donar suport al govern.

Proposta de Gantz

A fi de sortir de la crisi, la formació de centre del principal rival de Netanyahu, el general Benny Gantz, va proposar un govern de coalició amb el Likud, segons informa l’agència Afp. Una opció que faria possible una majoria confortable de 70 diputats sobre 120. No obstant, Gantz va posar com a condició que Netanyahu no estigués a l’Executiu, una cosa inconcebible per al primer ministre en funcions.

Notícies relacionades

Si Netanyahu fracassa, la Knesset podria procedir a les votacions en segona i tercera lectura. Mitjans de comunicació israelians apunten que l’instigador de la llei per convocar noves eleccions és Netanyahu. La seva maniobra tindria per objectiu evitar que Rivlin li doni a un altre parlamentari l’oportunitat de formar govern. 

El Likud de Netanyahu va guanyar els comicis generals el 9 d’abril passat amb 36 diputats, però en necessita 61 per tenir majoria a la cambra, de 120 escons.