crisi política

Una moció de censura pactada per socialdemòcrates i ultres tomba el Govern d'Àustria

Després de guanyar les eleccions europees, els conservadors del canceller Sebastian Kurz són expulsats de l'Executiu

El president austríac nomenarà un govern provisional fins a les eleccions de setembre

zentauroepp48356063 austrian chancellor sebastian kurz attends at parliament ses190527164439

zentauroepp48356063 austrian chancellor sebastian kurz attends at parliament ses190527164439 / Ronald Zak

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’alegria li ha durat poc, al canceller austríac Sebastian Kurz. Després d’una nit de celebració pels bons resultats obtinguts en les eleccions europees d’aquest diumenge, el Partit Popular Austríac (ÖVP) ha sigut destronat del Govern al veure’s incapaç de superar una moció de censura impulsada pels socialdemòcrates (SPÖ) i pactada ambl’ultradretà Partit per la Llibertat (FPÖ).

Aquest migdia l’oposició ha sumat els seus vots per aconseguir una majoria que tomba l’Executiu austríac i evita que Kurz segueixi al capdavant del país fins a les eleccions anticipades que se celebraran al setembre. Després de 185 intents fallits, aquesta ha sigut la primera moció de censura que ha prosperat a Àustria des de 1945. El president del país, Alexander van der Bellen, haurà de designar en els pròxims dies un canceller que lideri la transició fins a la tardor. Aquest diumenge va voler insistir que l’èxit de la moció contra Kurz no suposa una “crisi d’Estat”.

Escàndol ultra

Els nacionalistes antiimmigració es cobren així el cap de qui fins fa una setmana era el seu soci aliat en l’Executiu de Viena. El 18 de maig el vicecanceller i líder islamòfob Heinz-Christian Strache es va veure forçat a dimitir de tots els seus càrrecs després de destapar-se un vídeo en què queia en una trampa i negociava amb una falsa oligarca russa la concessió de favors polítics a canvi de donacions il·legals al seu partit.

Dos dies més tard i temorós de patir el desgast dels seus aliats, el canceller Kurz va forçar la sortida dels ultradretans de l’Executiu i va convocar unes eleccions anticipades que se celebraran probablement el 15 setembre. El mandatari conservador tenia previst substituir fins aleshores els ministres rellevats per tecnòcrates, però els seus plans s’han vist truncats pel gest del’oposició.

Amb la dimissió de Strache, de passat neonazi, el FPÖ havia quedat orfe de lideratge. Per afrontar les pròximes eleccions, aquest dilluns els ultradretans han elegitNorbert Hofer i Herbet Kickl com els seus nous referents. Tots dos van renunciar dilluns passat al seu lloc com a ministres d’Indústria i de l’Interior respectivament.

Kurz guanya les europees

Notícies relacionades

Ahir la seu dels conservadors a Viena es va omplir de somriures al veure que havien captat el 34,9% dels vots, una important millora respecte al 26,98% aconseguit el 2014 i que suposa els millors resultats de la seva història. A més de coronar-se folgadament com a primera força del país, els de Kurz van deixar els seus principals rivals ferits.

La ultradreta va caure més de dos punts, fins a un 17,2% dels vots, i els socialdemòcrates tampoc van capitalitzar aquest revés i van retrocedir un punt fins a un 23,4%. Els partits petits van millorar moderadament les seves xifres: els verds (Grüne) van escalar el 14,52% i els liberals (Neos) ho van fer fins a un 8,7%.