eleccions a l'Eurocambra

Verds i ultradreta capitalitzen la caiguda del bipartidisme a Alemanya

Els sondejos a peu d'urna confirmen l'enfonsament de conservadors i socialdemòcrates en les eleccions europees mentre que els ecologistes se situen com a segona força

zentauroepp48332551 mti103  berlin  germany   26 05 2019   german top candidate 190526191113

zentauroepp48332551 mti103 berlin germany 26 05 2019 german top candidate 190526191113 / OMER MESSINGER

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ho indicaven totes les enquestes i s’ha convertit en realitat. El bipartidisme alemany s’enfonsa, i són els verds il’extrema dreta els que capitalitzen aquest descontentament. Com ja havia quedat plasmat a escala nacional, aquestes eleccions europees han evidenciat el creixent desencant amb els partits tradicionals d’Alemanya  i la fragmentació política del país amb una participació del 59%, les millors xifres des de 1994.

Segons els sondejos a peu d’urna, els conservadors (CDU/CSU) de la cancellera Angela Merkel es mantenen com a partit més votat amb un 28% i un total de 28 escons. Aquesta victòria dona força a la candidatura de Manfred Weber, ‘spitzenkandidat’ del Partit Popular Europeu per ocupar la presidència de la Comissió Europea (CE). No obstant, no amaga la forta caiguda de la Unió, que ha perdut fins a un 7,3% dels vots.

La desfeta és encara més accentuada per alssocialdemòcrates (SPD). En un enèsim revés que enfonsa especialment el seu projecte, el partit es queda amb tan sols un 15,5% dels vots i 15 escons, una caiguda de l’11,8% que pot fer replantejar el seu govern en coalició amb els conservadors a Berlín. La seva líder, Katarina Barley, deixarà el Ministeri de Justícia per l’Europarlament. El partit també s’ha desplomat avui en les eleccions regionals de Bremen, on perdrien per primera vegada en 73 anys.

Eufòria verda i ultra

Els grans vencedors d’aquests comicis han sigut sens dubte els Verds. En un gir polític al qual el país ja s’ha acostumat, la formació de centreesquerra ha triomfat al gairebé duplicar els seus resultats del 2014 i aconseguir un 22% dels vots, que li permeten obtenir un total de 22 escons. Ska Keller, la seva líder, és també la candidata dels ecologistes europeus per rellevarJean-Claude Juncker al capdavant de la CE.

Qui també està en bona situació és de nou la ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD). Després de donar la sorpresa el 2014, el partit euroescèptic i antiimmigració millora els seus resultats i obté un 10,5% dels vots, un 3,4% més, i fins a 10 escons.

Notícies relacionades

Encara així, la gran majoria dels 64,9 milions d’electors alemanys han optat per forces proeuropeistes. L’esquerra sindicalista Die Linke ha caigut lleugerament fins al 5,5% i sis diputats, mentre que els liberals (FDP) creixen fins al 5,5% i es queden amb cinc escons.

Altres partits més petits obtindran representació a l’Eurocambra, com el satíric Die Partei, que amb noms nazis en les seves llistes ha captat un 2,6% dels vots, o els liberal-conservadors Electors Lliures, socis del govern a Baviera, amb un 2,2%.