ELECCIONS EUROPEES

Els socialdemòcrates donen la sorpresa i s'imposen a Holanda

La candidatura de Franz Timmermans impulsa els laboristes mentre que liberals i conservadors retrocedeixen i una ultradreta dividida manté els seus quatre escons

zentauroepp48296129 members of the labour party pvda of frans timmermans celeb190526205005 / KOEN VAN WEEL

zentauroepp48296129 members of the labour party  pvda  of frans timmermans celeb190526205005
zentauroepp48285900 73769039  heerlen  holanda   23 05 2019   el vicepresidente 190526204332

/

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Sorpresa majúscula alsPaïsos Baixos. Com ja van anticipar els sondejos fets dijous passat, el gran guanyador d’aquestes eleccions europees han sigut els socialdemòcrates (PvdA), un partit que fins ara encadenava decepcions. Capitanejats per Franz Timmermans, candidat a presidir la Comissió Europea per la família vermella, la formació ha obtingut un 18,1% dels vots, que li atorguen cinc escons, dos més dels que tenia fins ara.

Aquest gir de guió ha permès als laboristes avançar els liberalconservadors (VVD) del primer ministre Mark Rutte, que es queden amb un 15% dels sufragis i quatre escons. Els socioliberals (D66), que el 2014 van ser els més votats, es desinflen i es queden amb només el 6,3% dels vots i dos escons, i els democristians (CDA), que van ser els que van obtenir més escons, ara es queden amb el 12,3% dels vots mentre mantenen els seus quatre diputats.

La ultradreta es transforma

El principal perjudicat en aquests comicis és sens dubte el Partit per la Llibertat (PVV). La fins fa poc poderosa formació del populista i islamòfob Geert Wilders,membre de l’aliança ultranacionalista amb Salvini i Le Pen, pateix un dur revés i passa de quatre a un únic escó i un 4,1% dels vots. No obstant, la ultradreta no decau, sinó que es transforma.

Notícies relacionades

La desfeta del polític de cabellera oxigenada es compensa així amb la irrupció de Fòrum per la Democràcia (FvD), capitanejat pel jove Thierry Baudet, que entra al Parlament amb un 11% i tres eurodiputats. Més classista, nativista i d’un perfil antiimmigració encara més bel·ligerant, aquesta formació ja va donar la sorpresa fa un mes al guanyar les eleccions municipals i irrompre amb força al Senat. Aquest nou èxit en els comicis europeus és un altre pas endavant per influir la política neerlandesa. El seu objectiu és abandonar la Unió Europea.

En un dels països políticament més fragmentats de la UE, l’augment de la participació fins a un 41% ha portat 13 partits a obtenir representació a l’Eurocambra. Per la banda dels triomfs, els verds (Groen Links) s’impulsen fins al 10,5% dels vots i tres escons, i els democristians (CU-SGP) i el partit dels pensionistes (50+) milloren moderadament i aconsegueixen un 7,9% i un 4,1% dels vots, respectivament, i dos i un diputat. De l’altra, els socialistes (SP) retrocedeixen fins a un 3,9% i es queden amb un escó, mentre que els animalistes (PvdD) perden l’únic que tenien.