CRISI DE GOVERN AL REGNE UNIT

El 'brexit' marcarà l'elecció del nou líder conservador

Els candidats a rellevar May s'eleven ja a cinc a les files conservadores tot just 24 hores després de l'adeu de la primera ministra

zentauroepp48177653 file photo  former british foreign secretary boris johnson g190516162541

zentauroepp48177653 file photo former british foreign secretary boris johnson g190516162541 / Andrew Yates

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Tot just 24 hores després de l’humiliant comiat de Theresa May, la carrera per la seva successió va començar a escalfar motors. Dissabte eren ja cinc els pretendents al lloc, un nombre que s’incrementarà en els pròxims dies. L’elecció estarà inevitablement marcada pel ‘brexit’,que va acabar amb May i decidirà la sort del futur primer ministre. La temptació d’inclinar-se per un divorci brutal amb Europa corre el perill de xocar amb el Parlament, en el qual els conservadors continuaran governant en minoria. Divendres, Boris Johnson, el més ben col·locat en els sondejos, va afirmar que el Regne Unit marxarà de la Unió Europea (UE) “el 31 d’octubre, amb o sense acord”. Però un altre dels candidats, el ministre de Desenvolupament Internacional, Rory Stewart, va respondre que no participarà amb Johnson en un govern disposat a trencar amb la UE sense cap acord. “Crec que seria un error enorme, un mal innecessari, i crec que és també deshonest”.Des de les files de l’oposició, el diputat laborista Chris Bryant va advertir que qui proposi aquest tipus de ruptura per força “coneixerà la mateixa sort de May, però en qüestió de setmanes o de mesos, no d’anys”.

Legitimitat qüestionable

El procés per a l’elecció del nou líder durarà previsiblement fins a finals de juliol, una vegada que els una mica més de 100.000 membres del Partit Conservador elegeixin entre els dos candidats finalistes qui governarà els 66 milions de ciutadans del Regne Unit. Un sistema desequilibrat i molt qüestionable. “Alguns poden argumentar que aquests 100.000 no representen la majoria dels votants del Partit Conservador i menys encara tot el país”, declarava a la cadena de televisió Channel 4 la diputada ‘tory’ Margot James, a càrrec del departament ministerial d’Indústries Creatives i Digitals.

Notícies relacionades

Aquesta legitimitat també la posa en dubte el Partit Laborista, que desitja la celebració d’eleccions generals. Tan aviat com un cap de Govern sigui en el lloc, intentaran presentar una moció de confiança contra l’elegit. “Creiem que el pròxim primer ministre, ateses les circumstàncies, s’ha de presentar davant del país i acreditar el seu mandat”, va declarar a la BBC el responsable de Finances en el govern a l’ombra, John McDonell. L’últim sondeig d’Opinium, publicat fa un parell de setmanes, col·locava els laboristes (29%) set punts per davant dels conservadors (22%). La segona posició era per al Partit del Brexit (24%), la formació d’extrema dreta de Nigel Farage, que pretén competir en els pròxims comicis generals. Dissabte, “Corbyn by Christmas” (“Corbyn per a Nadal”) arrasava a Twitter.  

El centredreta

La por d’una victòria del líder laborista o de l’aniquilament dels conservadors en mans de Farage i el seu partit d’ultradreta pesaran considerablement en l’elecció del nou cap dels ‘tories’”. “El desafiament més urgent a què s’enfronta el pròxim líder conservador és assegurar que el partit sobreviu i evitar l’arribada d’un govern laborista d’extrema esquerra dirigit per Jeremy Corbyn”, assenyalava l’editorial del diari 'The Times'. “La Gran Bretanya necessita desesperadament un partit fort, de centredreta, capaç de defensar l’atlantisme, el mercat lliure i les aliances multilaterals”, si bé, reconeixia el diari, “qualsevol que hereti la corona entelada de May ha de resoldre primer l’impasse del ‘brexit”.