EL FUTUR DE LA UE

Máxima pressió sobre May per a una dimissió immediata

Diversos diputats li demanen que deixi el càrrec aquest divendres mateix

20190523 438008 brexite 1 1 / periodico

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

¿Presentarà Theresa May aquest divendres la seva renúncia? És la pregunta que tothom es fa a Westminster. A hores d’ara, diversos ministres li han demanat que plegui, un membre del Gabinet ha dimitit i els diputats conservadors, amotinats, li han donat un ultimàtum perquè deixi el càrrec com a líder del Partit Conservador

Després de mesos de crisi permanent, l’escala de la rebel·lió no té ara precedents. Però May es resisteix i podria, una vegada més, provar de guanyar temps. Algunes informacions assenyalen que estaria considerant reescriure certs termes del projecte de llei del ‘brexit’, que han enfurismat els seus, per, ja esmenat, intentar presentar-lo a votació.

Retard de la llei del 'brexit'

L’especulació va sorgir quan l’equip de la primera ministra va anunciar dijous que s’ajornava la publicació el problemàtic i ferotgement criticat projecte de llei, previst l’origen d’aquesta última crisi. És el segon ajornament en una setmana. Tampoc es va fixar una data per sotmetre per quarta vegada a votació el paquet legislatiu. La publicació estava prevista per a aquest divendres, com va explicar la mateixa May, perquè els diputats tinguessin, “el màxim possible de temps per estudiar-la en detall”.

Ara es retarda a “la setmana que comença el 3 de juny i la segona lectura el divendres 6 de juny”, segons va explicar a la Cambra dels Comuns el diputat i cap de disciplina del govern, Mark Spencer. La laborista Valerie Vaz li va respondre que el pla és mort i va acusar a May d’“haver posat una vegada més la seva supervivència política per sobre de l’interès nacional”.  

Moció de confiança

El Comitè 1922 de parlamentaris sense lloc en el govern podria presentar una moció de  confiança contra May, si no anuncia aquest divendres la data de la seva renúncia. Així ho va confirmar el tresorer del grup, Geoffry Clifton-Brown, a la Press Association. “Vull que em doni un calendari de quan plega” i si no ho fa, “crec que hi hauria una pressió increïble per al Comitè de canviar les normes i presentar una moció de confiança a la primera ministra”.  

May ha de discutir el seu futur aquest divendres amb el president del Comitè, Graham Brady.  Tres serien les seves opcions: anunciar que dimiteix com a líder immediatament, la qual cosa no li impedirà continuar actuant com a primera ministra, fins que hi hagi un elegit per reemplaçar-la. Una altra opció seria anunciar la seva marxa en una data específica o, com a tercera opció, oferir un termini final per anunciar la seva marxa. Aquesta última possibilitat és molt improbable que sigui acceptada pel Comitè.  

A la pressió dels diputats s’hi afegeix la dels ministres temptats amb seguir l’exemple de la Líder de la Cambra dels Comuns, Andrea Leason, que va presentar la seva dimissió dimecres a la nit. “Vaig sentir que en consciència no podia seguir”, perquè, “hi ha elements a la Llei de Retirada a la qual no puc donar suport”, va declarar, amb la vista ja posada en la carrera pel lideratge.

“No tinc cap dubte que he pres la decisió adequada. Ara és per descomptat la primera ministra la que ha de decidir el que és millor per a ella i per al país”. Els conservadors es preparen per a uns resultats terribles a les eleccions europees, un altre factor que juga en contra de May.

La visita de Donald Trump

Abans de desplaçar-se amb el seu marit a votar la localitat de Sonning, a Berkshire, May es va entrevistar per separat amb el ministre de l’Interior, Sajid Javid i amb el titular d’Exteriors, Jeremy Hunt. Res va transcendir de les converses, tot i que els rumors apunten que tots dos li haurien demanat la retirada de la llei del ‘brexit’. En un altre acte, i a preguntes dels periodistes, Hunt va declarar que la primera ministra seguirà en el càrrec durant la visita Londres del president dels Estats Units, Donald Trump, del 3 al 5 de juny. 

Notícies relacionades

“Theresa May  serà primera ministra per donar-li la benvinguda, com ha de ser”, va afirmar. El cert és que podria ser destituïda com a líder conservadora, però romandre en funcions en el càrrec de primera ministra, fins que els ‘tories’ elegeixin nou cap. Aquest procés podria portar sis o vuit setmanes. En el sistema britànic no se suposa que un primer ministre renunciï al lloc fins que hi hagi algú clarament designat per ser successor.     

Nova extensió

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, en una entrevista a la cadena de televisió CNN, va suggerir que el Regne Unit demanarà una altra ampliació del ‘brexit’ a l’octubre. “N’estic fart, perquè ens encaminem cap a una nova prolongació”, va assenyalar Juncker, que va criticar el que els diputats britànics estiguin més interessats en les intrigues internes i la sort de May, que a aconseguir un pacte per a l’acord de sortida. “En el debat britànic sembla que és més important el reemplaçament de la primera ministra que trobar un acord entre ells”.