LA CITA DEL 26-M

Les candidatures més excèntriques a les eleccions europees

L'actriu Brigitte Bardot o una neta de Mussolini entre els que fan campanya per entrar a l'Eurocambra

zentauroepp3756331 retired french film star brigitte bardot holds a photo monta190519175540

zentauroepp3756331 retired french film star brigitte bardot holds a photo monta190519175540 / FABRICE COFFRINI

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Lespròximes eleccions a l’Eurocambraacullen tot tipus decandidatures. Més enllà de la imatge de polítics amb jaqueta que passen dels seus parlaments nacionals a Brussel·les, hi ha altres persones ambtrajectòries professionals diferentsque volen ser escoltades a Europa. Des d’actrius a astronautes, passant per esportistes i cuineres, busquen el seu escó a la Cambra baixa europea per representar altres interessos que els polítics no han sabut recollir. 

El nom més pintoresc és el del’actriu francesa Brigitte Bardot, reconegudíssima pel seu estil i el seu sex appeal als anys 50. La protagonista de pel·lícules com Et Dieu... créa la femme (I Déu va crear la dona) és una ferma defensora dels drets dels animalsdrets dels animals i, amb els seus 84 anys, s’ha presentat com a candidata pelPartit Animalista francès.

Els animals són la seva “raó de viure” pels quals va abandonar la seva exitosa carrera professional abans dels 40 i, per això, ha optat per donar el seu recolzament a aquesta formació en lloc de donar-li al moviment de les armilles grogues, a qui ha reiterat el seu recolzament. 

Un altre nom sorprenent és el del polèmic extennista Ilie Nastase, de 72 anys, que es presenta com a líder del partit de centreesquerra Unió Nacional pel Progrés de Romania (UNPR). Les seves males formes dins de la pista i els seus escàndols fora d’ella envolten la imatge d’aquest esportista que el 2017 va ser multat i suspès durant tres anys per “comportament abusiu” i comentaris “racistes” per insultar i amenaçar jugadors, staff i periodistes quan era capità de l’equip de Romania a la Copa Federació.

Les enquestes no li donen escó a l’excampió de Roland Garrós, que va ser detingut l’any passat per conduir sota els efectes de l’alcohol, negar a fer-se les proves d’alcoholèmia i insultar els agents. 

Herència italiana

Malgrat que la política li ve de família, Caio Giulio Cessare Mussolini, el besnet del dictador italià Benito Mussolini, va néixer a l’Argentina, va viure a Veneçuela i quan es va mudar a Itàlia va treballar a la Marina i en empreses privades abans d’entrar en política. Es presenta com el número 11 del partit d’ultradreta Germans d’Itàlia, tot i que rebutja ser feixista i es defineix com a “patriota”. “Hem de pensar que el feixisme ha mort amb [Benito] Mussolini”, va dir en una entrevista després d’afirmar que no s’avergonyeix del seu cognom. 

Silvio Berlusconi i Alessandra Mussolini en un acte el 2008 a Roma. / gregorio borgia (ap)

Les projeccions no li donen escó al besnet del dictador a l’Eurocambra on des del 2014 ocupa un seient la neta del feixista italià, Alessandra MussoliniAlessandra Mussolini, i aquest any es presenta de nou amb el partit Forza Italia. 

El seu líder de formació és precisament Silvio Berlusconi, l’exprimer ministre italià, qui, als seus 82 anys, pretén exercir la seva campanya malgrat haver passat una setmana a l’hospital a començaments de mes. La tornada a la primera línia política d’Il Cavaliere Il Cavaliere  té lloc en aquesta cita electoral després que la Justícia italiana li prohibís presentar-se qualsevol càrrec públic fins al 2019 per un cas de frau fiscal. El magnat, sempre envoltatd’escàndols i encara amb comptes pendents amb la Justícia, es presenta amb una “idea liberal de la política”. 

De l’espai al Parlament

El primer (i únic) ciutadà eslovac que pot presumir d’haver viatjat a l’espai és Iván Bella que es presenta pel partit ultradretà Sme Rodina, creat el 2015 i que s’estrena per primera vegada en aquests comicis. Les enquestes donen un escó a la formació pel que aquest pilot de guerra, coronel de les Forces Armades i astronauta que se situa en la quarta posició de la llista no entraria al Parlament. 

Entre aquestes candidatures curioses, destaca la número dos del Partit Verd austríac, la televisiva cuinera Sarah Wiener, cèlebre per les seves qualitats culinàries a Alemanya i Àustria. Amb una campanya centrada a promourel’agricultura sostenible i el benestar animal, Wiener es quedaria a les portes de l’Eurocambra segons les projeccions que li donen un sol escó al partit. 

La candidata pel partit UK Change a les eleccions europees, Rachel Johnson, en un acte de campanya. / GEOFF CADDICK (afp)

Notícies relacionades

Les desavinencias polítiques també tenen lloc al si de les famílies britàniques. Rachel Johnson, la germana de l’excèntric euroescèptic per excel·lència Boris, es presenta en aquestes eleccions amb el partit Change UK que defensa a ultrança la permanència del Regne Unit a la UE. Aquesta periodista i presentadora va saltar a la fama per despullar-se en televisió per denunciar el brexit i ha basat la seva campanya en l’exigència de celebrar un segon referèndum sobre la sortida britànica d’Europa. 

Des de Lituània, l’exjugador de bàsquet Sarunas Marciulionis s’estrena en la política com a número dos de la llista europea de la Unió de Grangers i Verds Lituans (LVZS). El polític de 54 anys va passar per l’NBA i va guanyar diverses medalles olímpiques amb l’antiga Unió Soviètica.