DIFERÈNCIES SOCIALS

La desigualtat social, una amenaça per a la democràcia al Regne Unit, segons el premi Nobel Angus Deaton

L'estudi de l'Institut d'Estudis Fiscals denuncia l'enriquiment d'executius i accionistes a compte de la ciutadania

mbenach41333305 london  england   december 16   a homeless man sleeps amongs171220174937

mbenach41333305 london england december 16 a homeless man sleeps amongs171220174937 / Chris J Ratcliffe

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

L’augment de les desigualtats socials entre els britànics, en salaris, sanitat, educació i oportunitats, són un risc per a la democràcia i la prosperitat del país, segons el premi Nobel d’economia Angus Deaton. El Regne Unit, adverteix, camina cap al model dels Estats Units, un dels països amb les desigualtats socials més grans al món. L’Institut d’Estudis Fiscals (IFS), un important fòrum d’anàlisi econòmic i polític, ha encarregat a Deaton, professor a la universitat americana de Princeton, un estudi en profunditat sobre la bretxa entre superrics i una majoria cada vegada menys acabalada en la societat britànica.

El 'think tank' adverteix que l’enriquiment d’uns quants a costa de la resta dels ciutadans “és una burla de la democràcia”.Hi ha greus disparitats geogràfiques en el repartiment de riquesa, igual com en el nivell d’ingressos i en l’expectativa de vida. El declivi dels sindicats és, segons l’IFS, un factor en l’estancament dels salaris dels treballadors. Els diners que es generen al país van directament a la butxaca d’executius i accionistes, però no beneficien la resta de la ciutadania.

Salari 145 vegades més elevat

“En hem de preguntar si el capitalisme econòmic està funcionant, quan només funciona per a una part de la societat”,assenyala Deaton, que adverteix del perill que la gent senti que la seva feina no està retribuïda justament, davant els qui acumulen una riquesa cada vegada més gran. ¿Què s’ha de pensar quan el cap de British Gas obté un augment salarial del 44% en un any no gaire pròsper per a la companyia? I, si el 1998 el salari mitjà dels alts executius de les 100 empreses de l’índex FTSE era 47 vegades el de la mitjana salarial, ara és 145 vegades més elevat.

D’acord amb l’IFS les classes mitjanes estan perdent poder econòmic i les més afectades són les noves generacions, incapaces de poder trobar una vivenda a un preu abordable. Entre els pobres, la falta d’independència econòmica i la inseguretat a la feina condueixen a “vides més caòtiques”. La investigació del professor Deaton es prolongarà durant cinc anys i intentarà establir, entre molts altres aspectes, l’efecte dels baixos ingressos en els nens. Un recent estudi de les Nacions Unides sobre pobresa indicava que, malgrat que el Regne Unit és la cinquena economia mundial més gran, els seus nivells de pobresa infantil són una “calamitat social” i un “desastre econòmic”.

Deu anys de vida

Notícies relacionades

Un altre angle que s’ha de considerar en l’estudi és l’augment de la disparitat salarial de les dones treballadores després d’haver tingut fills i les diferències en l’expectativa de vida entre Londres i el nord-est d’Anglaterra, una de les zones del país més desfavorides. D’acord amb l’IFS, en el cas dels homes, l’expectativa de vida varia en gairebé 10 anys, entre zones riques i pobres. L’estudi parla de les “morts per desesperació”,a causa de les drogues, l’alcohol i els suïcidis, vinculats a la pobresa, als problemes mentals i a l’aïllament social.

Però no són només els factors econòmics. Hi ha desigualtat entre els ciutadans en l’accés a la justícia, l’educació o el sistema polític. “S’ha de pensar en la desigualtat política”, afegeix Deaton. “Hi ha gent que realment pensa que no està representada”. En el cas britànic,“crec que el ‘brexit’ és en molts casos el de gent que creu que les seves veus no s’escolten a Westminster i menys encara a Brussel·les”.

Temes:

Regne Unit