DOS DETINGUTS

Cuba reprimeix una protesta no autoritzada del col·lectiu LGTBI

La cancel·lació de la desfilada de l'orgull gai que organitza habitualment l'oficialista Cenesex ha portat els activistes al carrer

Agents de l'ordre han protagonitzat enfrontaments amb els manifestants quan s'han negat a dispersar-se

zentauroepp48117173 cuban lgbt activists participate in an annual demonstration 190512182606 / STRINGER

zentauroepp48117173 cuban lgbt activists participate in an annual demonstration 190512182606
zentauroepp48113561 cuban police detain a gay rights activist taking part in an 190512182651

/

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

La primera manifestació no oficial del col·lectiu LGTBI a l’Havana (Cuba) acaba amb enfrontaments i dues detencions.  La protesta pacífica i no autoritzada es va convocar aquest dissabte després de la cancel·lació de la marxa anual de l’orgull gai i va congregar unes tres-centes persones. Aquesta reivindicació pública és la primera després del’aprovació de la nova Constitució cubana, on inicialment es previa una modificació que obria les portes al matrimoni homosexual a l’illa, però que finalment no es va incloure en el text finalno esva incloure 

En el xoc entre els activistes i els agents de la seguretat de l’Estat cubà no hi va haver ferits, però almenys dues persones van ser detingudes, una d’elles l’activista mediambiental Ariel Ruiz Urquiola. Diversos manifestants han declarat a la premsa que no protestaven “en contra de res” sinó “a favor” dels seus drets de forma pacífica. 

La protesta, desenvolupada entre banderes de l’arcde Sant Martí i crits de “¡sí que s’ha pogut!”, es va dur a terme sense cap incident enmig d’una forta presència policial fins que va ser interceptada per agents de l’ordre a tot just 200 metres del punt de partida. Les autoritats van demanar als assistents que es dispersessin al·ludint que es tractava d’una marxa no autoritzada, però els activistes van respondre que no necessitaven permís per passejar per la capital. És llavors quan els xocs van tenir lloc.

Sense iniciativa oficial 

Els manifestants van insistir a seguir el seu camí direcció al Malecón on hi havia programada una festa dins de l’agenda oficial d’actes de la jornada cubana pels drets LGTBI que organitza el Centre Nacional d’Educació Sexual (Cenesex). Precisament aquest va ser el focus del conflicte ja que la cancel·lació de la marxa anual de l’orgull gai que organitzal’oficialista Cenesex va motivar els activistes a manifestar-se pel seu compte. 

Un activista LGTBI discuteix amb els agents policials a l’Havana (Cuba). / stringer (reuters)

Aquesta setmana es va anunciar la suspensió de la tradicional ‘conga contra l’homofòbia’.tradicional ‘conga contra l’homofòbia’ Fonts oficials van argumentar que el país es prepara per afrontar una greu crisi econòmica, cosa que va generar un enorme malestar entre el col·lectiu de Lesbianes, Gais, Transsexuals, Bisexuals i Intersexuals, entre d’altres. La comunitat es va qüestionar per què, en canvi, sí que es van realitzar altres activitats massives com la recent desfilada del Dia del Treballador. 

Després de l’arribada al lloc dels enfrontaments d’un autobús de transport urbà amb molts policies i agents vestits de paisà per dispersar la marxa entre les irades protestes dels assistents, aquests van optar per fer una asseguda i “petonejada” al mig del passeig del Prado a la capital del país. 

Col·lectiu perseguit

La decisió de cancel·lar la marxa oficial va venir del Ministeri cubà de Salut (Minsap), que és qui regeix el Cenesex, “atesa l’actual conjuntura que està vivint el país”. “Complint les orientacions del Minsap aquest any no es farà la Conga cubana contra l’Homofòbia i la Transfòbia, per determinades circumstàncies que no ajuden al seu desenvolupament exitós, tant a l’Havana com a Camagüey [al centre del país], sense que això impliqui no reprendre-la l’any vinent”, va explicar el Cenesex.

Notícies relacionades

Aquesta institució està liderada per la sexòloga i diputada Mariela Castro, també filla de l’expresident Raúl Castro. Des de Cenesex, es va argumentar que “les noves tensions en el context internacional i regional afecten de manera directa i indirecta” l’illa, amb “impactes tangibles i intangibles” per a la seva vida quotidiana i la “implementació de les polítiques de l’Estat”.

Malgrat els incidents de dissabte, el col·lectiu LGTBI cada vegada és més visible des del’última dècada. Amb el triomf de la Revolució el 1959 es va dur a terme un procés de persecució dels homosexuals que eren enviats a camps de treball denominats Unitats Militars d’Ajuda a la Producció (UMAP) en un dels episodis més foscos de la història recent de Cuba. 

Petonejada de les activistes LGTBI en resposta a la repressió policial a l’Havana (Cuba) / STRINGER (reuters)

Temes:

Cuba LGTBI