Dades de l'ONU

Rècord de desplaçats interns: 41,3 milions de persones forçades a deixar casa seva

Segons les noves dades, el 2018 es van registrar 28 milions de nous desplaçaments interns a tot el món

zentauroepp47272409 boys walk at al hol displacement camp in hasaka governorate 190309201131

zentauroepp47272409 boys walk at al hol displacement camp in hasaka governorate 190309201131 / STAFF

1
Es llegeix en minuts
Efe

El nombre de desplaçats interns es va elevar a 41,3 milions a tot el món l’any passat, fet que suposa la xifra més alta mai registrada, segons un informe del Centre de Seguiment del Desplaçament Intern (IDMC) presentat avui a Ginebra.

"L’informe d’aquest any és un trist recordatori de les greus i urgents necessitats de les persones que s’han vist obligades a fugir de les seves llars", va dir Alexandra Bilak, directora de l’IDMC, una entitat de l’oenagé humanitària Consell Noruec per als Refugiats (CNR) que recull i analitza des del 1998 dades sobre aquest fenomen a escala mundial.

Segons les noves dades, el 2018 es van registrar 28 milions de nous desplaçaments interns a tot el món, dels quals 10,8 milions van tenir el seu origen en conflictes i violència armada i 17,2 milions en desastres naturals.

D’aquests últims, 7,9 milions de desplaçaments van ser ocasionats per ciclons, huracans i tifons, els fenòmens meteorològics que més moviment intern de persones van causar.

Per països

Els països on es van registrar els desplaçaments interns més grans el 2018 per violència van ser Etiòpia (2,9 milions), la República Democràtica del Congo (1,8 milions) i Síria (1,6 millones).

Les Filipinas, amb 3,8 milions de desplaçaments; la Xina, amb 3,8 milions; i l’Índia, amb 2,7 milions, encapçalen la llista de països amb el major nombre de persones forçades a abandonar les seves llars a causa de desastres naturals.

Segons l’informe, els que intenten tornar a casa seva solen trobar les seves propietats destruïdes i les infraestructures fetes malbé, a més d’una situació en la qual escassegen els serveis bàsics.

"Molts dels factors que van portar les persones a abandonar les seves cases els impedeixen tornar o trobar solucions als llocs on s’han establert", va assenyalar Bilak.

Notícies relacionades

"Els resultats d’aquest informe són un toc d’atenció per als líders mundials", va afirmar el secretari general del CNR, Jan Egeland, després de recordar que, al no haver creuat les fronteres dels seus països d’origen, els desplaçats interns reben una pèssima atenció internacional.

"Milions de persones que el 2018 es van veure obligades a fugir de les seves llars estan sent perjudicades per una administració nacional ineficaç i per una diplomàcia internacional insuficient", va afegir.