CONSEQÜÈNCIES DE LA GUERRA

Els desplaçats del món causen un perjudici a les seves economies de 13.000 milions de dòlars a l'any

La limitació d'aquestes persones per treballar i generar necessitats suposa una pesada càrrega per als seus països

zentauroepp16623784 somalia refugiados190214101409

zentauroepp16623784 somalia refugiados190214101409 / TONY KARUMBA

2
Es llegeix en minuts
Thomson Reuters Foundation

Les persones desplaçades –que fugen de la guerra, els desastres naturals o la violència dins del seu propi territori– podrien estar costant als països un total de 13.000 milions de dòlars a l’any. És una de les principals conclusions que apunta un estudi recollit per Thomson Reuters Foundation.

Les pèrdues financeres anuals van oscil·lar entre els 174 dòlars per persona a Somàlia i els 451 dòlars a la República Centreafricana, apunten els investigadors del Centre de Monitoratge de Desplaçaments Interns (IDMC) a Ginebra, integrada a l’agència d’ajuda Consell Noruec per als Refugiats.

"Calcular el cost mitjà per persona desplaçada internament a tots els països avaluats, 310 dòlars, i aplicar-lo al nombre total de desplaçats interns al món (40 milions a finals del 2017) dona el resultat d’un impacte financer global de gairebé 13.000  milions per any", assegura el Centre de Monitoratge de Desplaçaments Interns en un comunicat.

Els desplaçats interns es defineixen com persones obligades a fugir de les seves llars però no del seu país. "El desplaçament intern també imposa una pesada càrrega per a l’economia, al limitar la capacitat de les persones per treballar i generar necessitats específiques que han de ser pagades pels afectats, els seus amfitrions, governs o proveïdors d’ajuda", argumenta Alexandra Bilak, directora d’IDMC.

Feina de prevenció

"Esperem que aquestes troballes augmentin la consciència sobre la necessitat de prevenir els desplaçaments interns", ha dit l’autora de l’informe, Christelle Cazabat, a la Fundació Thomson Reuters per telèfon des de Ginebra. "És molt bo invertir en respostes a les crisis ... Però la millor solució seria prevenir el desplaçament intern per complet. Això es pot fer, per exemple, a través d’estratègies eficients de risc de desastre", assegura l’experta.

Dels vuit països estudiats, s’ha descobert que la República Centreafricana té l’impacte econòmic més gran per cada persona expulsada de la seva llar, que ascendeix a 230 milions de dòlars per any, una mica més del 10% del PIB del país.

Segons l’estudi, en els campaments de persones desplaçades a la capital del país, Bangui, el 80% dels quals van fugir de les seves llars, es van veure obligats a interrompre els les seves feines. Milers de persones han mort i una cinquena part dels 4,5 milions d’habitants de la República Centreafricana han fugit de les seves llars en un conflicte que es va desencadenar després que els rebels de Seleka, musulmans, enderroquessin el president François Bozize el 2013, provocant una reacció violenta de les milícies cristianes conegudes com a ‘antibalakes’. 

Notícies relacionades

Més d’un terç de les persones desplaçades per la força al món es troben a l’Àfrica, inclosos uns 6,3 milions de refugiats i 14,5 milions que han sigut obligats a abandonar les seves llars dins de les fronteres del seu propi país, segons dades proporcionades per la Unió Africana.

 

Temes:

Refugiats