ESCALADA DE TENSIÓ

La Unió Europea rebutja l'ultimàtum de l'Iran i lamenta les sancions dels EUA

"Estem totalment compromesos amb la preservació i la plena implementació de l'acord nuclear" diu el text dels europeus

zentauroepp47013059 mogherini190218180520

zentauroepp47013059 mogherini190218180520 / STEPHANIE LECOCQ

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La Unió Europea i els ministres de Relacions Exteriorsd’Alemanya,  França i la Gran Bretanya han dit aquest dijous que encara estan compromesos amb l’acord nuclear de l’Iran, però rebutgenl’ultimàtum de 60 dies de Teheran. El president iranià, Hassan Rouhani, va expressar dilluns la seva intenció de suspendre l’aplicació d’alguns compromisos del pacte nuclear per contrarestar les noves sancionssancions anunciades pel president dels Estats Units, Donald Trump

"Rebutgem qualsevol ultimàtum i avaluarem el compliment de l’Iran partint dels seus compromisos relacionats amb l’energia nuclearenergia nuclear en virtut del JCPOA i el TNP (Tractat sobre la no proliferació de les armes nuclears)", diu la declaració conjunta dels ministres d’Exteriors de França, Alemanya i el Regne Unit i l’alta representant de la UE per a la Política Exterior, Federica Mogherini.

Alhora, la UE ha recordat els seus propis compromisos en virtut de l’acord nuclear, inclòs l’aixecament de sancions i ha lamentat la reimposició de sancions per part dels EUA, agregant que estan disposats a "preservar i aplicar plenament l’acord nuclear amb l’Iran". 

Els signants europeus han fet també una crida a tots els països que no són part de l’acord "perquès’abstinguin  de prendre qualsevol acció que impedeixi la capacitat de les parts restants per complir plenament els seus compromisos". 

Reaccions europees

Les primeres reaccions europees a l’anunci iranià, durant el dia d’ahir, van ser lesd’Alemanya  i el Regne Unit. Berlín va instar l’Iran a no ferpassos agressius, però va confirmar la seva intenció de continuar respectant els compromisos del pacte nuclear si els iranians ho fan.

Per la seva banda, Londres va qualificar l’anunci de "pas inoportú", segons va dir Mark Field, del Foreign Office. “Ara no estem parlant d’imposar sancions de nou, però cal recordar que es van aixecar a canvi de restriccions nuclears. Si l’Iran deixa de complir els seus compromisos nuclears, hi haurà conseqüències", va asseverar Field.

L’Iran exhorta els països involucrats en l’acord nuclear a actuar per recolzar la seva economia, però les companyies europees continuen sent cauteloses per temor de l’exposició a les sancions dels Estats Units, segons han dit diversos experts.

L’ultimàtum iranià, notificat oficialment als ambaixadors a Teheran dels països que encara són parts en aquest pacte –Alemanya, la Xina, França, Gran Bretanya i Rússia–, afecta principalment els europeus que han demostrat la seva incapacitat per permetre que l’Iran disfruti dels beneficis promesos.

Reticents a treballar

"Existeix el temor d’estar exposat a les denominadessancions secundàriesdels EUA", ha dit Anahita Thoms, experta alemanya en comerç exterior i advocada de Baker McKenzie’s International. I ha agregat que moltes empreses europees desitgen establir negocis a l’Iran s’enfronten a obstacles "molt pràctics" com "trobar un banc, una empresa de transport o una companyia d’assegurances".

Notícies relacionades

El problema bancari és un dels més delicats, ja que els principals bancs europeus són molt reticents a treballar amb Teheran a causa de les represàlies de Washington. Només a l’abril, el banc italià UniCredit i el britànic British Standard Chartered van ser multats amb més de 1.000 milions de dòlars cada un per violar les sancions nord-americanes contra l’Iran i altres països.

Teheran ha donat un termini de dos mesos a Londres, París, Moscou, Berlín i Pequín per treure els sectors petroliers i bancaris iranians de l’aïllament causat per les sancions dels Estats Units. "Després de la violació dels EUA, l’Iran renunciarà a dues accions que realitzava fins avui. Cada vegada que la nostra producció d’urani enriquitarribava als 300 quilos, el veníem a dos països. Avui hosuspenemi també deixem de vendreaigua pesant”, va assenyalar Rouhani en un discurs televisat.