ESCALADA DE TENSIÓ AL PRÒXIM ORIENT

Els EUA amenacen amb més sancions després de l'ultimàtum de l'Iran

Rouhani suspèn l'aplicació d'alguns compromisos del pacte nuclear per contrarestar les sancions

Washington qualifica el gest de Teheran com a "xantatge nuclear a Europa"

zentauroepp47684864 presidente de iran190409103534

zentauroepp47684864 presidente de iran190409103534 / Oficina Presidencial de Iran

3
Es llegeix en minuts
Ana Alba

El 8 de maig del 2018, el president nord-americà, Donald Trump, va anunciar la retirada del seu país del’acord nuclear firmat el 2015 pels EUA, el Regne Unit, França, Alemanya, Rússia, la Xina i l’Iran, i la nova imposició de sancions econòmiques contra Teheran. Un any després, el president iranià, Hassan Rouhani, ha anunciat que suspèn l’aplicació d’alguns compromisos del pacte nuclear per la retirada unilateral de Washington i la incapacitat de la resta de signants per contrarestar les sancions, que han minat l’economia iraniana. La reacció de la Casa Blanca a l’aposta de Teheran ha sigut imminent: ha amenaçat d’imposar més càstigs a l’Iran i ha advertit Europa que no mantingui intercanvis comercials amb el país dels aiatol·làs saltant-se les sancions americanes.

Rouhani va donar ahir unultimàtum de 60 diesa Londres, París, Berlín, Moscou i Pequín perquè resolguin les actuals restriccions al sistema bancari iranià i a la venda de petroli. "Després de la violació dels EUA, l’Iran renunciarà a dues accions que realitzava fins avui. Cada vegada que la nostra producciód’urani enriquitarribava als 300 quilos, el veníem a dos països. Avui el suspenem i també deixem de vendre aigua pesada", ha assenyalat Rouhani en un discurs televisat.

El mandatari ha remarcat que els punts 26 i 36 del Pla Integral d’Acció Conjunta (JCPOA, en les seves sigles en anglès) estableixen que l’Iran té dret a reduir els seus compromisos si la resta de signants no compleixen amb

els seus. L’Iran tornarà a respectar els dos requisits si en 60 dies els cinc països aconsegueixengarantir les exportacions de petroli iranià i eliminar les sancions bancàries. Si no, Teheran no complirà “el compromís de mantenir l’enriquiment d’urani al 3,67” i completarà “el reactor d’aigua pesada d’Arak”, va dir Rouhani.

El camí de la diplomàcia

El president ha justificat les mesures al·legant que pretenen "salvar" el pacte nuclear i que l’Iran "no ha triat el camí de la guerra, sinó el de la diplomàcia". "L’acord continua vigent. Anunciem la reducció, no la nostra sortida", ha afegit.

Washington va considerar que l’anunci de Teheran, que va qualificar de "xantatge nuclear a Europa", justifica més sancions. “És hora que la comunitat de nacions condemni fermament la mala conducta nuclear de l’Iran i augmenti la pressió sobre el règim perquè compleixi les demandes dels EUA”, va afirmar Tim Morrison, assistent especial al president i director d’Armes de Destrucció Massiva. "Esperin més sancions aviat. Molt aviat", ha sentenciat.

L’abril passat, la Casa Blanca no va renovar les exempcions a la compra de cru iranià atorgades a vuit països, entre ells els principals clients de l’Iran. I la setmana passada, va imposar noves sancions al programa nuclear iranià per impedir ampliar la planta de Bushehr i transferir urani enriquit fora de l’Iran a canvi d’urani natural. Washington va tornar a imposar sancions a l’Iran, després de retirar-se de l’acord, en l’agost i el novembre passats, inclosos al seu sector bancari i petrolier, que han tingut un greu impacte en l’economia del país i han portat a punt de la pobresa la seva població.

Reaccions europees

Les primeres reaccions europees a l’anunci iranià han sigut les d’Alemanya i el Regne Unit. Berlín ha instat l’Iran a no fer passos agressius, però ha confirmat la seva intenció de continuar respectant els compromisos del pacte nuclear si els iranians ho fan.

Notícies relacionades

Londres ha qualificat l’anunci "de pas inoportú", segons ha dit Mark Field, del Foreign Office. “Ara no estem parlant d’imposar sancions de nou, però cal recordar que es van aixecar a canvi de restriccions nuclears. Si l’Iran deixa de complir els seus compromisos nuclears, hi haurà conseqüències”, ha asseverat Field.

Segons va explicar l’expert de l’Institut Internacional d’Estocolm per a la Investigació de la Pau (SIPRI) Robert Kelley, a l’agència AFP, l’acció de l’Iran “no té abast estratègic” i busca “salvar la cara”. “Són entre l’espasa i la paret,han arribat a un acord que l’altra part no respecta i han caigut en la seva trampa [...]. ¿Fan aquest anunci perquè volen construir armes? No”, ha afegit.